Pokrenut postupak za Međunarodni sud pravde, ali je dozvola tražena od jednog čoveka!

Alo.rs / A. B. | vesti 2020-04-22 08:10:17 2020-04-22 08:10:17

Kažu da je Kina prekršila međunarodne zdravstvene propise iz 2005. godine, potiskujući kritične informacije o epidemiji i bolesti.

Tanjug

Ovu skandaloznu, građansku tužbu podneo je u utorak Saveznom sudu generalni državni tužilac Erik Šmit, tvrdeći da su kineski zvaničnici "odgovorni za ogromnu smrt, patnju i ekonomske gubitke koje su naneli svetu, uključujući i stanovnike Misurija".

Broj smrtnih slučajeva u državi Misuri porastao je u utorak na 215, prema Univerzitetu Džon Hopkins. Ukupan broj slučajeva je 5.963.

- U Misuriju je uticaj virusa vrlo realan - hiljade su zaraženi i mnogi su umrli, porodice su odvojene od umirućih voljenih osoba, mala preduzeća zatvaraju vrata, a oni koji žive od "platne liste" trude se da stave hranu njihov sto ", rekao je Šmit.

U tužbi se dodaje da kineska vlada pogoršava pandemiju COVID-19 tako što „prikuplja“ ličnu zaštitnu opremu, poput maski.

Džonatan Turlei, profesor ustavnog prava na Univerzitetu "Džordž Vašington" objasnio je da su "takve optužbe izuzetno teške", jer je Kina zaštićena suverenitetom.

- Zakon o stranim državnim imunitetima iz 1976. godine proširuje pokriveni imunitet na zemlje iz većine tužbi u Sjedinjenim Državama. Izuzeci su prilično mali i retko ih prihvataju američki sudovi, koji čitaju ovaj statut kao očigledno izražavanje namere da se obeshrabre takve tužbe. - poručio je Turlei.

Pored traženja odštete, tužba nastoji da kinesku vladu zvanično smatra odgovornom za „groznu kampanju prevare, prikrivanja, pogrešnog ponašanja i neaktivnosti kineskih vlasti koje su oslobodile ovu pandemiju".

- Tokom kritičnih nedelja inicijalne epidemije, kineske vlasti su obmanjivale javnost, potiskivale ključne informacije, negirale prenošenje virusa sa čoveka na čoveka usled većih dokaza, uništile medicinska istraživanja, dozvolile milionima da budu izloženi virusu, pa čak i prikrivenu ličnu zaštitnu opremu - na taj način izazvao je globalnu pandemiju koja je bila nepotrebna i sprečiva", navodi se u tužbi.

Predlog Mizurija usledio je nakon što je gotovo dve desetine zastupnika Republikanske partije zatražilo od Trampove administracije da se u ponedeljak pokrene proces protiv Kine na Međunarodnom sudu pravde.

Sa druge strane, ne samo da je ovakav način tužbe nešto što će teško proći, već je i realno i činjenično da je Kina bila ta koja je prva uskočila mnogima u pandemiji.

Štaviše, metod kojim je uspela da suzbije COVID-19 širi po čitavom svetu, a najbolji primer tome je naša zemlja.

Ovo ipak odlazi u političke vode, jer je poznato da Tramp sa Kinom ima "nategnut" odnos.

Stoga, ako je neko učinio najviše do sad u borbi protiv korone, onda je to sigurno Kina.

 

Expand player
Pogledajte više