Evropska unija
EPA/Oliver Hoslet
Evropska unija

EPA/Oliver Hoslet

Evropska unija, Foto: EPA/Oliver Hoslet

Italijanski socijal-demokrata je u prvom krugu dobio 325 glasova, dok je konzervativac Jan Zahradil iz Češke dobio je 162 glasa, a liderka Zelenih, Nemica Ska Keler, 133 glasa. Sasoli je i u drugom krugu ostao favorit i konačno je bar jedna isntitucija EU dobila prvog čoveka.

Bolnica

Printscreen

Sasoli je u drugom krugu dobio 345 glasova, Zahradil 160 glasova a liderka nemačkih Zelenih Franciska Keler 119.

Proteklih dana prava drama odigravala se iza vrata u Briselu, gde su se okupili lideri zemalja članica EU, kako bi se dogovorili o imenaima za sve čelne pozicije Unije. Maratonska sednica, završena kasno u noć, prvog dana sastanka nije donela nikakve rezultate. Dogovora nije bilo ni drugog dana, a tek tećeg, odnosno u utorak, stiglo se do rešenja prihvatljivog za sve.

Nova šefica Evropske komisije trebalo bi da bude nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lajen, umesto dosadašnjih favorita Manfreda Vebera i Fransa Timermansa. Veber je bio kandidat koga je gurala Angela Merkel, a protiv Timermansa se suprotstavila grupa zemalja Višegradske grupe jer je previše za vladavinu prava, preneo je ranije Dojče vele.

PROČITAJ JOŠ:

Koplja su se lomila i oko šefa diplomatije EU, odnosno "nove Federike Mogerini", a predlog za tu funkciju je španski ministar spoljnih poslova Žozep Borel. Kristin Lagard, nekadašnja bčelnica MMF doći će na čelo Evropske centralne banke.

Ni izbor novog predsednika Evropskog parlamenta nije prošao bez "trzavica", jer ni jedan od kandidata koji je zaista i trfčao tu izbornu tku na kraju nije ušao u nju, a današnja tri kandidata o kojima se glasalo zapravo su iskrsli tek kasnije, tokom razgvora u Briselu.