Redžep Tajip Erdogan
Tanjug / AP
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Tanjug / AP

Odluka dolazi usred sve veće zabrinutosti zbog plana "WhatsAppa" da započne deliti lične podatke sa svojom matičnom kompanijom Fejsbuk. Pravilo stupa na snagu 8. februara, a korisnici koji odbiju nove uslove neće moći pristupiti svojim računima na platformi za razmenu poruka.

Turska vlada, koja je koristila pitanja privatnosti za promociju domaćih aplikacija i internetskih usluga, neprijateljski je naišla na ažurirane korisničke uslove.

Ali Taha Koc, šef Ureda za digitalnu transformaciju predsedništva, objavio je u subotu izjavu u kojoj je upozorio da strane strane aplikacije "sadrže značajne rizike za sigurnost podataka". Pozvao je turske građane da pređu na "lokalni i nacionalni softver", tvrdeći da će taj potez pomoći Turskoj da zaštiti svoje podatke.

- Kao što je izjavio predsednik Redžep Tajip Erdogan , suprotstavimo se digitalnom fašizmu! - zaključio je.

WhatsApp, Vatsap, Foto: screenshot

Čini se da je poruka odjeknula. Turkcell je izvestio da se "BiP Messengeru" u protekla 24 sata pridružilo oko milion novih korisnika. Aplikacija je preuzeta više od 53 miliona puta od pokretanja 2013. godine.

Erdogan je ranije upozoravao na "digitalni fašizam", tvrdeći da bi monopolizacija kontrole podataka značila katastrofu za svet. U govoru iz novembra, rekao je da će ostati "čovjek" u digitalno doba biti jedan od najvećih izazova u budućnosti. Međutim, njegova vlast je optužena za rad platformi i veb stranica društvenih medija zbog političkih stavova koje smatra neslanim.

Komentari (1)

pavle

11.01.2021 07:12

Bravo Erdogan! To je jedini način da se boriš protiv fašizma koji dolazi iz ovih kompanija.