HANOVER U PRVI PUT U ISTORIJI DOBIO GRADONAČELNIKA KOJI NIJE NEMAC Turčin Belit Onaj izazvao politički zemljotres u Nemačkoj!

Em zelen, em turskog porekla

Belit Onaj, gradonačelnik, Hanover
Belit Onaj, gradonačelnik, Hanover, Foto: Printscreen Youtube

 * U Hanoveru, glavnom gradu nemačke savetne pokrajine Donje Saksonije, na vlast je dospela stranka Zelenih 

* Za gradonačelnika je izabran političar turskog porekla Belit Onaj (38)

* U drugom krugu izbora sa 52,9 odsto glasova pobedio svog glavnog takmaca - nestranačkog političara Ekarda Šolca

 

U Hanoveru, glavnom gradu nemačke savetne pokrajine Donje Saksonije, na vlast je dospela stranka Zelenih - nakon 70 godina vladavine Socijaldemokratske partije (SPD), a za gradonačelnika je izabran političar turskog porekla Belit Onaj (38), što je prvi takav slučaj u Nemačkoj.

 

"Em zelen, em turskog porekla - novi gradonačelnik Hanovera se pobrinuo za pravi spektakl na nemačkoj političkoj sceni. U gradu kojim su 70 godina vladale socijaldemokrate, i državi u kojoj još nije bilo gradonačelnika stranog porekla, sve bruji o Belitu Onaju", piše nemački Dojče vele.

Kako se navodi, on je u nedelju u drugom krugu izbora sa 52,9 odsto glasova pobedio svog glavnog takmaca - nestranačkog političara Ekarda Šolca (47,1 odsto) koji je bio kandidat CDU, a to što u užoj konkurenciji nije bilo nikoga iz SPD jeste logična posledica raspada te stranke na svim nivoima.

 

U prvom intervjuu nakon pobede, on je za javni servis NDR rekao da hoće da bude "graditelj mostova" koji doprinosi prevazilaženju podela u društvu, najavio je da će raditi na konceptu potpunog izbacivaja automobila iz centra Hanovera, kao i da će se boriti da kirije u tom gradu budu pristupačne.

Roditelji Belita Onaja su u Nemačku došli iz Istanbula početkom 70-ih godina kao gastarbajteri, a on o sebi govori kao o "liberalnom muslimanu".

 

Politikom je počeo da se bavi posle napada desničarskih ekstremista na nekoliko turskih porodica u Zolingenu u maju 1993. u kojem je ubijeno petoro ljudi.

Još kao učenik, učlanio se u SPD, kasnije je završio pravo u Hanoveru gde je bio aktivan u studentskom Demohrišćanskom kružoku (RCDS) da bi 2008. prešao u stranku Zelenih.

PREMIJERKA BRNABIĆ SE UKLJUČILA IZ BERLINA Saopštila vesti koje interesuju sve građane! (VIDEO)

LJUBOMORNA I ZAPOSTAVLJENA Sestra (15) ubila brata (3) dok je spavao! Tinejdžerka nožem izbola mališana 28 puta! (VIDEO)

TUGA Porodica nastradalog Marka krenula na najteži put do sad! Otac i majka otišli po telo preminulog sina!

DW podseća da Hanover ima nešto više od 530.000 stanovnika i jedno je od najvažnijih evropskih saobraćajnih čvorišta.

Sedište je devet univerziteta, brojnih kulturnih institucija, kao i pogona za proizvodnju vozila posebne namene automobilskog koncerna Folksvagen koji je sa 15.000 zaposlenih i najveći poslodavac u regionu.

"OVO VAM JE OPOMENA" Skandal na proslavi, Merkelova počela da se trese kad je čula Pompea! Amerikanac žestoko osramotio domaćina!

"RUKE SU MI BILE KRVAVE, NIKO NIJE HTEO DA STANE" Marko (22) poginuo u stravičnoj nesreći u Nemačkoj! Otišao tamo da radi pre 10 dana, a onda je porodicu zadesila ogromna tragedija! (FOTO)

PRE 10 DANA OTIŠAO U INOSTRANSTVO DA RADI Srbin poginuo u stravičnoj nesreći u Nemačkoj! Marku (22) se doktori dva sata borili za život

BONUS VIDEO: PREDSEDNIK VUČIĆ ZA ALO.RS "Nema više nikakvih garancija! Nemojte da kukate što se naoružavamo!"

 

 

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi