AMERI POČINJU NOVI RAT Tramp spreman na vojnu akciju! Kreću vazdušni udari na ovu zemlju!

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da je predsednik SAD Donald Tramp voljan da ponovo preduzme akcije u Siriji. Ova odluka dolazi u vreme kada SAD pripremaju svoje trupe za povlačenje, za koje Pompeo kaže da će se nastaviti uprkos kritikama.

Donald Tramp
Donald Tramp, Foto: AP/John Minchillo

Pompeo je dodao da će Sjedinjene Američke Države povući svoje trupe iz Sirije nastavljajući da završavaju borbu protiv terorista DAEŠ-a.

On smatra da je Amerika „sila dobra“ na Bliskom istoku i da, kada se Amerika povuče, sledi haos.

- Pretnja radikalnog islamskog terorizma je stvarna. DAEŠ nastavlja, mi se borimo protiv njih u mnogim delovima zemlje. Naša posvećenost nastavku sprečavanja rasta DAEŠ-a je stvarna. Nastavićemo to. Uradićemo to, na neki način, na jednom određenom mestu — Siriji — drugačije. Sjedinjene Američke Države, predsednik (Donald) Tramp, doneli su odluku da se trupe povuku. Učinićemo to - rekao je Pompeo na konferenciji za medije u Egiptu.

On je naglasio da će SAD nastaviti da vrše vazdušne napade na Bliskom istoku sa pojavom meta.

- Naši vazdušni napadi nastaviće se sa pojavom meta - rekao je Pompeo.

Majk Pompeo
Majk Pompeo, Foto: EPA/Michael Reynolds

On je dodao da će Vašington ostati stabilan partner na Bliskom istoku.

Mediji su u decembru javili da je Tramp naredio Pentagonu da razvije plan za povlačenje oko polovine od 14.000 američkih vojnika iz Avganistana, što se poklopilo sa predsednikovom najavom da će 2.000 američkih vojnika napustiti Siriju.

Prema podacima američkih zvaničnika, povlačenje američkih trupa trajaće između 60 i 100 dana.

Međutim, nekoliko američkih zvaničnika kritikovalo je Trampovu odluku o povlačenju trupa iz Sirije što je rezultiralo sa dve ostavke — američkog ministra odbrane Džejmsa Matisa, koji je objavio da se njegovo gledište više ne poklapa sa Trampovim, i Breta Mekgurka, specijalnog izaslanika predsednika za američku koaliciju u Siriji.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi