Abu Bakir al Bagdadi
screenshoot/Twitter
Abu Bakir al Bagdadi

screenshoot/Twitter

Abu Bakir al Bagdadi, Foto: screenshoot/Twitter

 

Američki predsednik Donald Tramp objavio je da je vođa Islamske države Abu Bakr al-Bagdadi ubijen tokom američke vojne akcije na severozapadu Sirije, i time zvanično potvrdio lavinu glasina o smrti najtraženijeg teroriste sveta.

Lider Islamske države Abu Bakr Al Bagdadi je ubijen u severozapadnoj Siriji. Ovako su sve svetske medije prenele još uvek neproverenu informaciju. Napad su kako je saopšteno izvršili američki specijalci. Visoki američki zvaničnik iz Pentagona, koji je insistirao na anonimnosti do konačne potvrde razotkrio je da je operacija izvedena u subotu.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Neimenovani zvaničnik je dodao da je al Bagdadi tokom napada aktivirao eksploziv u pojasu za bombaše saoubice koji je nosio na sebi. Napad su izveli komandosi odnosno posebne jedinice američke vojske, a u potrazi za Bagdadijem je pomagala pre svega CIA. Izvor Pentagona tvrdi da u napadu nije povređeno nijedno dete, ali su ubijene dve njegove žene, koje su takođe aktivirale pojas sa eksplozivom.

Napad se dogodio u blizini mesta Bariša koje se nalazi na pet kilometara od turske granice.

Newsweek, ki je prvi preneo informaciju navodi da se u pokrajini Idlib video veliki broj američkih vojnih helikoptera, koji su napali uporište džihadista. Po uspešnom okončanju operacije sedište džihadista je uništena, da ne bi postala mesto novog okupljanja džihadista.

abu bakr al bagdai, mesto, eksplozija, Sirija

Printscreen Twitter

abu bakr al bagdai, mesto, eksplozija, Sirija, Foto: Printscreen Twitter

 

Uspon Al Bagdadija

Bliski istok sedam godina od invazije SAD na Irak i u posledenjoj godini pred povlačenje Amerikanaca iz ove države zahvatio je novi političko-društveni, pa i socijalni fenomen poznat kao “ Arapsko proleće“. Kao kule od karate padale su vlasti u Tunisu, Libiji, Egiptu, a u Siriji vlast Bašara al Asada počela je u krvi da guši demonstracije. Usledilo je bujanje raznih milicija i džihadističkih grupa.

Naredne 2012. isplivao je Tajni dokument Pentagona koji je ukazivao da SAD očekuju uspon nove terorističke grupe pod nazivom “ Islamska država“, koji priprema i organizuje grupa džihadista koji su imali veliko iskustvo u borbi u Iraku, Somaliji i Libiji i oko sebe okupljaju borce iz raznih grupa širom sveta. Ono što je zabrinjavalo Amerikance bilo je da su nastali iz nule, brzo su se širili i tamo gde su vladali stvarali paraleni sistem vlasti terajući s vlasti korumpirane birokrate starog režima… Postavilo se pitanje ko su onda ti džihadisti koji sve to organizuju.. Ubrzo saznao se jedan intersantan detalj.

Većina lidera te nove grupacije islamske države jeste se borila u Iraku. Većina je bila uhvaćena i strpana u niz zatvora širom Iraka. Jedan takav bio je Kamp Buka. U njemu boravila su dva lidera jedan je bio Abu Ahmed, a drugi Abu Bakr Al Bagdadi..

Abu Ahmed pričao je da su se irački džihadisti kad bi bili uhvaćeni plašili američkih zatvora i mučenja, ali su ubrzo shvatili da je zatvor ponudio veliki broj mogućnosti za sastanke i kovanje planova za budućnost.. Nigde nisu imali takve mogućnosti da u miru razgovaraju o budućnosti, a da se ne moraju plašiti za svoj život. S tim je Ahemd potvrdio tezu da je upravo Amerika omogućila da se razvije Islamska država. Prema podacima iračke vlade u periodu od 2004. do 2011. čak 17 od 25 najuticajnih lidera i komandanta islamske države prošlo je kroz američke zatvore. Tako je svoju karijeru počeo i Abu Bakr Al Bagdadi koji je 2004. zarobljen u Faludži kao lider male grupe „Ahl al Suna val Džame“. Al Bagdadi završio je iza rešetka sa još 24.000 džihadista. Kako je kasnije Ahmed pričao, u zatvor kad je stigao Al Bagdadi bio je rezervisan, ali je imao veliku harizmu. Kasnije se to promenilo. Inače pre Kampa Buka, Al Zarkavi je bio u čuvenom i zloglasnom zatvoru Abu Graib.

Ubrzo Bagdadijevo ponašanje postalo je drugačije. Kod njega su zatvorenici dolazili po utehu i savet, a poverenje Amerikanaca zadobio je jer je brzo rešavao sporove među zatvorenicima. Zbog svega toga Al Bagdadiju Amerikanci su u zatvoru dali velike privilegije. Mogao je neograničeno da se kreće imao je pristup svim zatvorenicima, i upravo tad počinje gradnja one konstrukcije iz koje će se razviti Islamska država. Ubrzo, Al Bagdadi kako se verovalo postao je rehabilitovani bivši borac, što je omogućilo da bude pušten iz zatvora. Međutim, i tu je opet došlo do promena. Kad je ubijen Al Zarakvi na čelo džihadista popeo se Abu Omar kome je Al Bagdadi postao najbliži saradnik. Ali 2010. Abu Omar gine, a na čelo grupacije dolazi Al Bagdadi.. Ubrzo plan iz zatvora se ostvaruje. Al Bagdi uklanja sve Omarove saradnike i dovodi upravo one sa kojima je bio iza rešetaka. Uspon Islamske države je počeo...

HAOS NA SEVERU SIRIJE Pobeglo 785 žena boraca Islamske države! Masovna bežanija krenula posle turskog napada

BONUS VIDEO: Krvavi pir na Zvezdari!

 

 

Komentari (2)

Vanesa

27.10.2019 14:27

Pa posto im vise ne treba,vreme je bilo da ga uklone!!!Pa to je valjda svima jasno!!!

Perica

27.10.2019 16:27

I vi mu verujete???????????????????