Donald Tramp
AP/Alex Brandon
Donald Tramp

AP/Alex Brandon

Donald Tramp, Foto: AP/Alex Brandon

Govoreći na predizbornom skupu u Severnoj Karolini, predsednik Donald Tramp rekao je glasačima da bi mogao da donese izvršni nalog da spreči demokratsku predsedničku nadu Džoa Bajdena da se kandiduje kao njegov protivnik na predstojećim izborima 3. novembra.

Ko će pobediti na izborima u SAD?

 

„Možemo da se šalimo, možemo da igramo igre, možemo da se zabavljamo. Ali ne možete da imate ovog tipa za predsednika. [...] Možda ću potpisati izvršnu naredbu da ne možete da ga imate za predsednika“, rekao je Tramp.

Tokom skupa, Tramp je takođe opisao bivšeg potpredsednika SAD kao „najglupljeg od svih kandidata“ i „najgoreg kandidata u istoriji predsedničke politike“.

Pored toga, Trump se ponovo zadržao na svom sugestiji da Bajden navodno koristi nedozvoljene supstance da bi poboljšao svoje mentalne sposobnosti pre održavanja predizbornih govora.

Džo Bajden

Tanjug / AP

Džo Bajden, Foto: Tanjug / AP

„Dobio sam debatu s tim tipom. Nikad se ne zna. Dobio je sočnu injekciju u zadnjicu i za dva sata je bio bolji nego ikad pre“, naveo je američki predsednik ponovivši svoju tvrdnju da bi on i Bajden trebalo da budu testirani na droge pre nego što se oglase u predstojećim predsedničkim debatama.

Tramp je više puta dovodio u pitanje mentalno zdravlje demokratske predsedničke nade, nazivajući ga „pospanim Džoom“ zbog povremenih nedoslednostima u javnim obraćanjima, kao i povremenih lapsusa.

To je podstaklo Bajdena da objavi svoju medicinsku procenu, koja je 77-godišnjaka opisala kao „zdravu“ i „energičnu“ osobu.
U najnovijem razvoju događaja, Bajden se u intervjuu za Si-En-En obavezao da će biti „potpuno transparentan“ dok je vređao Trampa zbog omalovažavanja i ismevanja njegove mentalne oštrine.

Početkom septembra, Tramp je napao američke medije zbog nepravednog postupanja prema njemu, tvrdeći da su pitanja upućena Bajdenu „namenjena detetu“.

Tramp je nazvao „sramotom“ to što je dobijao nezgodna ili komplikovana pitanja za razliku od mekog tretmana koji su mediji pružili Bajdenu.