Donald Tramp
Shutterstock
Donald Tramp

Shutterstock

Donald Tramp, Foto: Shutterstock

Jedan zvaničnik je tom listu rekao da je nuklearna demonstracija „veoma trajan razgovor“ i da bi mogla biti korisna za pregovore sa dvema državama, jer Vašington traži sveobuhvatan novi dogovor o regulisanju nuklearnih zaliha.

Sjedinjene Države ostaju jedina nacija koja je ikada koristila nuklearno oružje tokom ratnog vremena, a tokom hladnog rata su obavili više od 1.000 testova.

U početku su se spektakularni događaji često održavali na udaljenim ostrvima Tihog okeana pre nego što ih je briga o životnoj sredini "spustila na zemlju".

Donald Tramp

Shutterstock

Donald Tramp, Foto: Shutterstock

S izuzetkom Severne Koreje, postojao je dugoročni moratorijum na testove nuklearnog oružja, a neki stručnjaci za kontrolu oružja brinu da bi američki test mogao da zapali novu eru testiranja širom sveta.

- To bi bio poziv za ostale zemlje sa nuklearnim oružanjima da slede taj model - rekao je Deril Kimbel, izvršni direktor Asocijacije za kontrolu oružja.

Dok je bivši predsednik Obama aktivno pokušavao da smanji američke i međunarodne nuklearne arsenale, Tramp je zauzeo suprotan pristup, s tim da je njegov budžet za 2021. godinu uključio gotovo 46 milijardi dolara dodatnih troškova za američke programe nuklearnog oružja, javlja "Difens njuz".

Komentari (1)

N.N

23.05.2020 16:26

Sta Zamislja ...