Tramp im dao zeleno svetlo, sada oni diktiraju uslove!

Alo/Tanjug/V.M. | vesti 2020-03-02 14:54:11 2020-03-02 14:54:11

Pregovori samo pod jednim uslovom.

Shutterstock

Talibani su danas upozorili da neće učestvovati u unutrašnjim avganistanskim pregovorima dok vlada ne oslobodi njihovih pet hiljada zatvorenika.

- Spremni smo za unutrašnje avganistanske pregovore, ali čekamo oslobađanje naših 5.000 zatvorenika. Ako oni ne budu oslobođeni, neće biti pregovora - rekao je portparol talibana Zabihulah Mudžahid za Rojters u telefonskoj izjavi. Ovaj zahtev mogao bi da bude glavna potencijalna prepreka za okončanje rata, ocenjuje Rojters.

Prema sporazumu SAD i talibana, dve strane su se dogovorile da rade na oslobađanju ratnih i političkih zatvorenika kao i izgradnju uzajamnog poverenja. Sporazum predviđa da 5.000 talibanskih zatvorenika bude razmenjeno za 1.000 pripadnika avganistanskih snaga do 10. marta.

Zabihulah kaže da je većinu od tih 5.000 zatvorenika zarobila američka vojska i da su u zatvorima avganistanske vlade. Avganistanski predsednik Ašraf Gani koji nije učestvovao u razgovirma, međutim, odbija taj zahtev.

On je u subotu rekao da ga američki predsednik Donald Tramp nije konsultovao povodom oslobađanja zatvorenika i da pitanje razmene zarobljenika treba da bude deo sveobuhvatnog mirovnog dogovora.

Expand player
Pogledajte više