TRAMP I DŽONSKON GURAJU NOS U TUĐA POSLA Zalažu se za autonomiju Hong Kong, ali Peking ima svoj plan

Novi zakon za ovu kinesku pokrajinu

 

Hongkong
Foto: Tanjug/AP

Britanski premijer Boris Džonson i američki predsednik Donald Tramp ocenili su danas, tokom telefonskog razgovora, da će plan Kine da uvede zakon o nacionalnoj bezbednosti u Hong Kongu ugroziti autonomiju te teritorije.

"Lideri su rekli da je plan Kine da uvede zakon o nacionalnoj bezbednosti u Hongkongu u suprotnosti sa njenim obavezama prema Kinesko-britanskoj zajedničkoj deklaraciji i da podriva autonomiju Hong Konga i okvir 'Jedna zemlja dva sistema", navodi se u saopštenju koje je objavio kabinet Džonsona nakon razgovora, a prenosi Rojters.

Svenarodni kineski Kongres odobrio je u četvrtak predlog zakona koji će biti upućen stalnom odboru na konačno usvajanje.

Zakon, kojim bi se kriminalizovala secesija, subverzija, terorizam i strano mešanje u Hong Kongu, osudile su zapadne zemlje poput Velike Britanije, SAD, Australije i Kanade.

Kako javlja Rojters, te zemlje u zajedničkom saopštenju tvrde da će novi zakon narušiti odredbe kinesko-britanskog sporazuma iz 1984. godine kojim je bivšoj britanskoj koloniji zagarantovana autonomija.

U saopštenju se ocenjuje se da se odlukom Kine "direktno krše međunarodne obveze koje proističu iz načela pravno obvezujuće zajedničke kinesko-britanske deklaracije koju su potvrdile i Ujedinjene nacije".

Komentara: 0

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi