Donald Tramp
Tanjug/AP
Donald Tramp

Tanjug/AP

Donald Tramp, Foto: Tanjug/AP

Američki Predstavnički dom raspravlja i glasa o pokretanju opoziva (impičmenta) američkog predsednika Donalda Trampa. Glasanje je fokusirano na dva konkretna člana o impičmentu, zloupotrebi vlasti i opstrukciji Kongresa.

Predstavnički dom američkog Kongresa započeo je raspravu o optužbama protiv predsednika Donalda Trampa uoči, kako prenose svetski mediji, "istorijskog glasanja", koje se očekuje u četvrtak iza ponoći po srednjeevropskom vremenu.

Tramp je optužen za zloupotrebu položaja i opstrukciju Kongresa. Glavnoj raspravi je prethodila debata po proceduri koju je usvojio Administrativni odbor u utorak, koja traje skoro dva sata, iako je bila predviđeno samo jedan.

Manjinski republikanski kongresmeni u Predstavničkom domu koriste razne proceduralne mogućnosti kako bi usporili ovaj postupak. Oni su predložili da se sednica odloži, što je odbijeno.

Republikanska kongresmenka Liz Čejni (Cheney) je predložila da se o Trampovom opozivu glasa tako što bi svaki član Predstavničkog doma bio prozvan i pojedinačno to učinio (manual roll call), umesto korišćenjem uobičajenog elektronskog sistema.

Kongresmeni iz obe partije imaće po tri sata za iznošenje argumenata, o čemu će voditi računa čelnici demokrata i republikanaca u Odboru Predstavničkog doma za pravosuđe.

Prema proceduri, nije moguće podnošenje amandmana na dve tačke optužnice protiv Trampa za zloupotrebu položaja i opstrukciju Kongresa, tačnije da je tražio ukrajinsko mešanje u predsedničke izbore 2020. godine i ignorisao obavezujuće zahteve kongresnih odbora da njegovi najbliži saradnici svedoče ili predaju dokumenta neophodna u istrazi.

U vreme glasanja o njegovom opozivu, Tramp će govoriti na skupu u državi Mičigen u kampanji za svoj reizbor.

Ako to bude usvojeno, učiniće Trampa trećim predsednikom u američkoj istoriji koji će biti demokratski uklonjen sa vlasti.

Sednicom predsedava Dajana Diget (Diana DeGette), demokratska kongresmenka iz Kolorada.

Ona je saopštila da je počastvovana ulogom koja joj je dodeljena.

- Niko od nas nije došao u Kongres da bi opozvao predsednika, ali svi mi – kada smo stupili na dužnost – zakleli smo se da ćemo poštovati ustav. Ovo je tužan i sumoran trenutak u istoriji naše države i odgovornost da predsedavam ovom važnom debatom nije nešto što ću olako shvatiti.

Republikanski kongresmen Mark Medouz (Meadows), blizak Trampov saveznik, ponovio je uoči sednice podršku njegove partije predsedniku SAD. On je istakao da ne očekuje da bilo koji republikanski kongresmen glasa drugačije.

- Mi smo veoma jedinstveni ne samo u našoj podršci predsedniku, već tokom celog procesa impičmenta - dodao je Medouz.

Mekonel pozvao demokrate da se povuku sa "litice"

Lider republikanske većine u Senatu Mič Mekonel (Mitch McConnell) optužio je demokratsku većinu u Predstavničkom domu da je "podlegla iskušenju",pozivajući ih da se povuku sa "litice" impičmenta.

Mekonel je ponovio neke od svojih jučerašnjih napada protiv Čaka Šumera (Chuck Schumer), lidera demokratske manjine u Senatu, zbog njegovog zahteva da se pozovu svedoci tokom suđenja u ovom telu, koje se očekuje u januaru.

Donald Tramp, Melanija Tramp

Printscreen

Donald Tramp, Melanija Tramp, Foto: Printscreen

- Zemlja čeka da vidi da li će demokrate u Predstavničkom domu podleći izazovu kome je svaki njegov saziv uspeo da odoli i ne zloupotrebi ozbiljan proces impičmenta za podsticanje podela.

Sastanak Trampa sa saradnicima

U međuvremenu, Donald Tramp se sastao u sredu izutra sa najbližim saradnicima što je, kako prenosi CNN, regularna praksa naročito otkako je predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelozi (Nancy Pelosi) pokrenula u septembru istragu u cilju njegovog opoziva.

Kako saznaje CNN iz više izvora, Tramp je proveo poslednjih 24 sata u telefonskim razgovorima sa najvišim zvaničnicima i republikanskim kongresmenima.

Tramp je u pismu predsedavajućoj Predstavničkog doma Nensi Pelosi osudio "svirepi krstaški rat" koji se vodi protiv njega, i poručio da ne veruje da će njegovo pismo promeniti nešto, ali da iznosi svoje primedbe "zbog istorije".

- Kada ljudi budu gledali unazad na ovaj slučaj želim da ga razumeju i uče iz njega, tako da se nikad više ne ponovi nekom drugom predsedniku - napisao je Tramp.

Donald Tramp

Printscreen

Donald Tramp, Foto: Printscreen

Američki lider je optužio demokrate za "izvrtanje pravde i zloupotrebu položaja" zbog napora da ga smene. Ponovio je da nije uradio ništa pogrešno kada je tražio od strane zemlje da istraži političke rivale, i napao demokrate što se fokusiraju na opoziv, a ne na neka druga pitanja.

- To nije ništa više od nelegalnog, stranačkog pokušaja puča koji će, na osnovu nedavnog raspoloženja, propasti na biralištima - napisao je Tramp aludirajući na predsedničke izbore naredne godine i optužio demokrate da "nastavljanjem nevažećeg procesa opoziva" krše odanost Ustavu i proglašavaju "otvoren rat američkoj demokratiji".

Pelozi: Niko nije iznad zakona

Pelosi koja je ranije ove godine upozorila protiv opoziva koji bi sprovela samo jedna partija, ipak ima dovoljan broj demokrata da opoziv odobre, jer je u sadašnjem sazivu Predstavničkog doma 235 demokratskih i 199 republikanskih kongresmena, te jedan nezavisni.

- Nažalost činjenice su jasno pokazale da je predsednik zloupotrebio vlast za svoju ličnu, političku korist i da je opstruirao Kongres - napisala je Pelosi kolegama i pozvala ih da se danas pridruže raspravi u Prestavničkom domu.

- U Americi niko nije iznad zakona. Za vreme ovog vrlo molitvenog trenutka u istoriji naše zemlje moramo da poštujemo našu zakletvu da podržavamo i branimo naš Ustav od svih neprijatelja, stranih i domaćih - istakla je ona.

Retka procedura opoziva predsednika deli članove Kongresa na sličan način na koji Amerikanci imaju različite stavove o Trampovom neobičnom predsedništvu i optužbama za opoziv.

Demokrate optužuju Trampa da je u telefonskom razgovoru 25. jula zatražio od novog ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da istraži njegovog političkog rivala Džoa Bajdena, glavnog pretendenta za predsedničkog kandidata Demokratske stranke na izborima 2020. i njegovog sina Hantera, koji je bio član borda direktora ukrajinske gasne kompanije Burisma.

Vlodimir Zelenski

Youtube Printscreen

Volodimir Zelenski, Foto: Youtube Printscreen

Tada se novoizabrani ukrajinski vođa nadao pozivu u posetu Beloj kući a takođe je računao na 391 miliona dolara vojne pomoći od SAD, koju je Tramp zamrznuo sa obrazloženjem da treba osigurati namensko korišćenje ovih sredstava s obzirom na visoku stopu korupcije u Ukrajini.

Demokrate, pak, tvrde da je Tramp time zloupotrebio funkciju za ličnu političku korist, prizivajući mešanje strane države u američke unutrašnje poslove, čime je ugrozio nacionalnu bezbednost.

Republikanci to negiraju kao i tvrdnju demokrata da je Tramp želeo da se razmotri, kako je ocenjuje Rojters, "diskreditovanu teoriju" da se Ukrajina, a ne Rusija, mešala u američke predsedničke izbore 2016.

Pitanje za članove Kongresa i Amerikance je da li su ta dela, i to što Bela kuća nije dozvolila zvaničnicima da se izjašnjavaju u istrazi Predstavničkog doma, prestupi koji zaslužuju opoziv. Tramp u pismu Pelozi ocenjuje da je imao "apsolutno savršen telefonski razgovor".

Treći opoziv u istoriji SAD

Očekuje se da će Predstavnički dom, u kojem većinu imaju demokrate, glasati za Trampov opoziv. To ne znači automatsku smenu predsednika, već se o tome odlučuje na suđenju u Senatu, koji kontrolišu republikanci. Za opoziv je potrebna dvotrećinska većina glasova u ovom telu.

Republikanski senatori podržavaju Trampa i malo je verovatno da će glasati za njegovu smenu. Suđenje u Senatu će verovatno biti u januaru.

Ako se donji dom izjasni za opoziv Tramp bi bio tek treći američki predsednik koji je opozvan, dok je Ričard Nikson (Richard Nixon) podneo ostavku 1974. pre formalnog glasanja za njegovu smenu zbog afere “Votergejt” (Watergate).

Kapitol hil, Kongres SAD

Tanjug/AP

Kapitol hil, Kongres SAD, Foto: Tanjug/AP

Pre Niksona je opozvan Endrju Džonson (Andrew Johnson) 1868. godinekoji je kao potpredsednik stupio na dužnost nakon atentata na Abrahama Linkolna (Abraham Lincoln) 1865. – u osnovi zbog podrivanja odredbi o rasnoj ravnopravnosti, nekoliko godina nakon što je ukinuto ropstvo u SAD. Džonson je ostao na funkciji samo sa jednim glasom više u Senatu u, kako navode istoričari, “podmićenoj pobedi”.

Bil Klinton (Bill Clinton) je opozvan 1998. po optužbi za laganje Velikoj poroti i opstrukciji pravde u čuvenom slučaju nedoličnog seksualnog odnosa sa pripravnicom u Beloj kući Monikom Levinski (Monica Lewinsky). Ostao je na funkciji zahvaljujući demokratskoj većini u Senatu koja je bila protiv njegove smene.

CNN prenosi da je razlika između slučaja Klinton i Tramp u tome što je proces impičmenta protiv Klintona pokrenut u njegovom drugom mandatu. Takođe, da je izrazio žaljenje i izvinio se zbog čitavog slučaja, te da su ga mnoge demokrate kritikovale zbog nedoličnog ponašanja u slučaju Monika Levinski, ali su smatrali da to nije dovoljna osnova za njegovu smenu.

Sada je, pak, politička situacija u SAD polarizovana kao nikada do sada.

Prema istraživanju Foks njuza (Fox News) polovina Amerikanaca podržava Trampov opoziv.