UŽIVO~Bajden tvrdi da je pobedio, Trampu potrebno čudo

Ekipa Alo.rs | vesti 2020-11-03 21:26:30 2020-11-03 21:26:30

Građani SAD biraju predsednika, i to između aktuelnog šefa Bele kuće Donalda Trampa, i bivšeg potpredsednika, Džozefa Bajdena.

Alo.rs

23.00 Predsednički kandidat Donald Tramp tvrdi je da je pobedio u Pensilvaniji, Džordžiji, Severnoj Karolini kao i u Mičigenu

22.40 Trampu potrebno čudo

Kako će Bajden stići do pobede?

Bajdenu se pobeda smeši. On je skupio već 253 glasa elektora i treba mu još 17, što znači da bi za njega bilo dobro da situacija u Nevadi i Arizoni ostane ovakva (tamo trenutno vodi). Te dve države zajedno nose tačno 17 glasova.

Kako će Tramp stići do pobede?

Trampu je sa druge strane potrebno čudo. Odnosno potrebno je da se promeni situacija u Nevadi ili Arizoni i tamo pobedi, jer mu pobeda u Pensislvaniji, Severnoj Karolini i Džordžiji (gde sada vodi) neće biti dovoljna.

22.30 Bajden pobedio i u Mičigenu?

Prema procenama, Bajden je osvojio glasove i u Mičigenu. To mu donosi 16 elektorskih glasova.

Ukoliko osvoji Arizonu i Nevadu, to bi bilo to, Bajden postaje novi predsednik SAD.

22.20 Trampov pravni tim šalje Rudija Ðulijanija u Pensilvaniju

Trampov advokat Rudi Ðulijani saopštio je da je krenuo u Pensilvaniju sa pravnim timom kako bi osporio izborne rezultate u toj državi koja se smatra važnom za ishod izbora u SAD.

On je na Tviteru naveo da je u Filadelfiji došlo do "masovnih prevara" tvrdeći da demokrate pokušavaju da "ukradu" predsedničke izbore 2020. godine i da republikanci to neće dozvoliti, prenosi Indipendent.

Dodao je da je Tramp na osnovu 75 odsto prebrojanih glasova u prednosti za 550.000 glasova.

Kampanja Donalda Trampa najavila je prethodno pravni postupak pred Vrhovnim sudom zbog netransparentnosti prilikom prebrojavanja glasova u Pensilvaniji.

Time se otvara mogućnost za privremeno zaustavljanje prebrojavanja glasova u toj državi koja nosi 20 elektorskih glasova.

22.05 Pristalice Donalda Trampa izašle na ulice Detroita

Grupa demonstranata, najverovatnije pristalica Donalda Trampa, opkolili su zgradu gde se broje glasovi u Detroitu i traže da se zaustavi brojanje glasova.

22.00 Počelo obraćanje Bajdena

"Jasno je da ću osvojiti 270 elektorskih glasova. Nisam tu da kažem da smo pobedili, već da ćemo biti pobednici kada se bude završilo brojanje glasova", najavio je u obraćanju u Vilmingtonu.

Istakao je da je više Amerikanaca glasalo na ovim izborima nego ikada ranije u američkoj istoriji. "Više od 150 miliona ljudi, mislim da je to izvanredno. Ako smo imali sumnje, više ne treba da ih imamo", kazao je.

"Moramo da prestanemo oponentne da posmatramo kao neprijatelje. Ja sam kandidat demokrata, ali ću vladati kao predsednik Amerike. Radiću naporno i za one koji nisu glasali za mene kao i za one koji jesu. Svaki glas mora biti izbrojan, niko nam neće oduzeti demokratiju.

U previše je bitaka Amerika bila da bismo to dopustili. Narod neće biti ućutkan i nećemo se predati.

Uveren sam da ćemo pobediti, i da ovo neće biti smao moja pobeda, već pobeda američkog naroda i demokratije. Neće biti plavih ili crvenih država, već samo Sjedinjenih Američkih Država. Bog vas blagoslovio", zaključio je Bajden.

21.55 Trampovi advokati u Vrhovnom sudu

Trampov štab će od Vrhovnog suda da traži da interveniše u nerešenom slučaju kojim se osporava odluka Vrhovnog suda Pensilvanije koja je dozvolila prebrojavanje glasačkih listića nakon izbornog dana.

Sudije su odbile da ubrzaju žalbu pre izbora, ali još uvek razmatraju da li da se pozabave tim slučajem.

- Došlo je vreme. S obzirom na sinoćne rezultate, glasanje u Pensilvaniji možda će odrediti sledećeg predsednika Sjedinjenih Država - rekao je Džej Sekulov, advokat predsednika, u novom podnesku.

- A ovaj sud, a ne Vrhovni sud Pensilvanije, trebalo bi da ima poslednju reč o relevantnim i dispozitivnim pravnim pitanjima - rekao je on.

21.50 Skandal u Vašingtonu, srpski novinar na meti maskiranog muškarca

Naime dok je reporter RTS-a izveštavao, uživo iz Amerike ispred Bele kuće, jedan od prisutnih građana je iskočio iz mraka i nonšalantno stao ispred zbunjenog reportera.

21.20 Hitna konferencija Trampovog štaba u Filadelfiji

21.10 Podneta tužba i za Pensilvaniju, Tramp zahteva prekid brojanja

Predizborni štab Donalda Trampa zatražio je od suda da „zabrani demokratama da skrivaju glasove u Pensilvaniji“, izjavio je zamenik štaba Džastin Klark.

„Obraćamo se sudu kako bismo sprečili demokrate da skrivaju glasove od naših republikanskih posmatrača na izbornim mestima“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, u Filadelfiji i u drugim gradovima zahtevali su od republikanskih posmatrača da stoje na udaljenosti od 7,5 metara od mesta gde se broje glasovi, čime su ih sprečavali da rade svoj posao.

„Obraćamo se sudu sa zahtevom da se obustavi brojanje sve dok se ne omogući potpuna transparentnost i republikanci ne mogu da budu sigurni u to da se brojanje glasova odvija po izbornim pravilima“, istakao je Klark.

20.45 Trampa uporedili sa Đokovićem

I dok su čekaju rezultate izbora, jedan američki novinar je aktuelnog predsednika SAD-a uporedio sa Novakom Đokovićem.

Novinar "Sports ilustrejted" Džon Verthajm neke je oduševio, a druge iznervirao.

- Samo mali Simpsonov paradoks. Teniser može da osvoji manje gemova i da opet dobije meč, kao što i predsednički kandidat može da osvoji manje glasova – i opet dobije više elektorskih, a da opet pobedi na izborima - istakao je Verhajmp.

20.30 Trampov štab podneo zahtev da se prekine brojanje glasova u Mičigenu

Izborni štab predsednika SAD Donalda Trampa podneo je danas zahtev da se u Mičigenu zaustavi brojanje glasačkih listića na predsedničkim izborima.

"Danas smo podneli zahtev pred sudom u Mičigenu da zaustavimo brojanje dok nam se ne odobri pristup", navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

"Zahtevamo i da se pregledaju oni glasački listići koji su otvoreni i prebrojani dok nismo imali pristup", navodi se u saopštenju kampanje Trampa, prenosi Rojters.

Pobeda u Mičigenu nosi 16 elektorskih glasova. Za izbor predsednika SAD potrebno je ukupno najmanje 270 elektorskih glasova.

20.15 Bajden pobedio u Viskonsinu

20.05 Bajden "žicka" pare na Tviteru

Bajden se ponovo oglasio na tviteru i saopštio da je osnovan novi fond pod nazivom Bajden fajt.