Donald Tramp
EPA
Donald Tramp

EPA

Donald Tramp, Foto: EPA

Iako je Bajden bio favorit uoči izbora, Tramp je tokom izborne noći stajao sasvim solidno i bio na putu da osvoji još jedan mandat u Beloj kući. Rano je osvojio Floridu, a prednost u svim ključnim državama bila je naizgled nedostižna, Severna Karolina, Džordžija, Pensilvanija, Mičigen i Viskonsin bile su izvesno "crvene".

Kako je vreme odmicalo, a procenat prebrojanih glasova bio sve bliži stotki, ažuriranje rezultata je odjednom usporilo, stalo. Nastavak brojanja doneo je preokret u kome se procenat suviše naglo menjao u korist Bajdena, da je postalo prilično sumnjivo.

Brojanje ne prestaje

I broje li broje, u nedogled. Čovek bi pomislio da Viskonsin ima stanovnika kao Indija koliko je trajalo to brojanje i još uvek traje. I ne samo što traje glasanje, već iznova i iznova pristižu novi glasovi koji će po svemu sudeći nastaviti da pristižu i narednih dana.

Da karikiramo malo, Trampu su rekli: Izgubio si, stiglo je 140.000 mejlova.

Na trenutke deluje da Viskonsin i Mičigen, ne samo da imaju naseljenost poput Bangladeša, Kine i Indije, već i da svako sa mejl nalogom može da glasa. Za Bajdena naravno.

Kada Tramp kaže da se desilo nešto čudno, on je samo ogolio suštinu demokratije. Uvek se dogodi nešto čudno.

Povezane teme:

Da se ne lažemo, naši izbori su za ove američke gospodski.

I upravo zbog nas i naših interesa, možemo samo da žalimo što Tramp, verovatno neće dobiti drugi mandat. Šteta je što neće završiti svoju misiju, šteta je jer nije započeo nijedan rat, nije rušio vlade po svetu, niti donosio demokratiju bombama, nije se uklapao u američki mejnstrim, nije zarezivao Evropu, NATO, niti duboku državu oličenu u žilavom vašingtonskom establišmentu. Na kraju krajeva, uvažio je interese Srbije i naziralo se nešto povoljno po nas od SAD, posle toliko vremena, a istorija nas je naučila da u sukobu sa ovom velesilom za nas nema, niti će biti sreće.

Leteći cirkus

Ali, kako je uopšte ovakav cirkus moguć u jednoj Americi koja važi za oličenje demokratije?! Pa, odgovor je jednostavan. To je demokratija, a ako nekog zanima kako elite na zapadu shvataju svoje birače neka pročita šta je Čerčil govorio o izborima.

Povezane teme: 

I uopše nije važno ko će pobediti, cirkus je kompletan, a kako su glasali birači neće ništa značiti. Ishod izbora u Americi će odrediti elita koja vodi ovu zemlju od njenog osnivanja, a ne neki pivopija ispred dragstora u Arizoni. Nema sumnje da će glasovi pristizati dokle god bude potrebno i koliko god bude potrebno.

Kada bi se birači nešto pitali, izbora ne bi ni bilo.

U međuvremenu, glasove još uvek broje li broje...

Pročitajte i:

Komentari (3)

Milan

05.11.2020 21:57

Иницијатива ОЕБС-а: Нови избори у САД уз присуство међународних посматрача

bblblblblbllb

05.11.2020 23:12

razlika je u tome sto se kod nas upisuju oni koji su glasali imenom i prezimenom te broj pristiglih listica ne sme da bude veci od broja glasalih i odmah se ponavlja glasanje.Kod njih se ne zna koliko je gradjana glasalo jer su listice dobili svi. Tako umesto onih koji nisu glasali moze da se ubaci bezbroj listića. Zto je bitno glasanje na l mesta sa potpisom.sa ostalim varijatama moze da se muva.

Mile Jagodinac

06.11.2020 08:23

Amerika je koristila istu metodu svuda po svetu glasali umrli i iz drugih zemalja, kao u Crnoj Gori glasali siptari sa Kosova i muslimani iz Bosne i juga Srbije.