Koronavirus
printskrin
Koronavirus

printskrin

Koronavirus, Foto: printskrin

 

Iako je malo verovatno da će kanalizacija postati važan put prenošenja, porast cirkulacije patogena u zajednicama povećaće količinu koja se uliva u kanalizacione sisteme, rekli su u ponedeljak Gertjan Medema i kolege iz Instituta za istraživanje vode u KVR u Nevegenu.

Oni su 5. marta otkrili genetski materijal koronavirusa na postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda u Amersfortu, pre nego što je bilo koji slučaj prijavljen u gradu koji se nalazi oko 50 kilometara jugoistočno od Amsterdama. Holandija je potvrdila svoj prvi slučaj Covid-19 27. februara i otkrila da su zaraženi zdravstveni radnici u južnom delu zemlje nekoliko dana kasnije - što je znak da se virus širi u zajednici.

Važno je prikupiti informacije o pojavi i sudbini ovog novog virusa u kanalizaciji da biste shvatili da li postoji rizik za radnike vodovoda, ali i da biste utvrdili da li bi nadzor kanalizacije mogao da se koristi za praćenje cirkulacije SARS-CoV-2 u našoj zajednici“, navodi Medema, glavni mikrobiolog instituta, i koautori, u radu objavljenom uoči stručnog pregleda. "To bi moglo dopuniti trenutni klinički nadzor, koji je ograničen na pacijente Covid-19 sa najtežim simptomima."

 

Nadzor otpadnih voda je dobro utvrđena metoda otkrivanja poliovirusa i bakterija otpornih na antibiotike, kao i upotrebe nezakonitih lekova i na recept.

Nadzor kanalizacije takođe bi mogao poslužiti kao rano upozorenje za pojavu i ponovno pojavljivanje Covid-19 u gradovima, rekli su holandski naučnici.

Komentari (1)

Rajko

31.03.2020 16:09

Ljudi uzdrzite se, nemojte obavljati veliku nuzdu po haustorima i parkovima.