Bil Klinton Toni Bler
AP
Bil Klinton Toni Bler

AP

Bil Klinton Toni Bler, Foto: AP

Najbrži britanski stručnjak za smrt dece u službi profita i politike, bivši premijer Toni Bler, učinio je značajnu intervenciju u žestokoj nacionalnoj polemici oko povratka naše (britanske) dece u škole 1. juna. Nijedno od moje četvoro dece školskog uzrasta se neće vraćati sve dok se deca britanske elite ne vrate u svoje skupe privatne škole - trenutno predviđene za septembar.

Vlada se trudila da ubedi britansku javnost u mudrost tako brzog povratka - ni najmanje zato što se primenjivala samo na državni sektor - zajedno sa naučnicima, organima javnog zdravstva (i Britanskim lekarskim udruženjem) i predavanjem sindikata. Nekoliko lokalnih vlasti pod kontrolom Vlade, uključujući Liverpul, otvoreno su poništile odluku Dauning Strita 10 i izjavile da ga ne poštuju.

Oslanjajući se na ono što je nazvao "dokazima" i "stručnjake" Bler nas je uverio da je sve u redu.

Od 1998. do 2003., kao jedini britanski poslanik koji je tada putovao u Irak, više puta sam pokušavao da gospodina Blera zainteresujem za temu masovnog uništavanja iračke dece opsadom njihove zemlje na kojoj je insistirala najjače upravo njegova vlada.

Smatrao sam ga neočekivano neobuzdanim s obzirom na njegovu religiju i sve veći broj dece u sopstvenoj porodici.

Insistirao je da veruje da je masovni pokolj iračke dece (što je sramotno priznala tadašnja američka ambasadorka u UN-u Medlin Olbrajt, da je u to vreme bilo pola miliona dece) preterano, čak i izmišljeno.

Medlin Olbrajt

EPA/Michael Reynolds

Medlin Olbrajt, Foto: EPA/Michael Reynolds

Kada sam mu rekao da sam zapravo bio na masovnim sahranama, pomagao da spuste male bele kovčege u zemlju usred plača njihovih majki, da sam stvarno video, osetio miris, čak i okusio prljavštinu i ludost sankcionisanih iračkih dečjih odeljenja, gledao me sa demonskim osmehom na licu, a taj prizor me nikada nije napustio.

Ono što želim da kažem je da bi uz mogući izuzetak Henrija Kisindžera, najstarijeg ratnog zločinca, poslednji čovek na Zemlji čiji bih savet o bezbednosti dece uzeo u račun Toni Bler.

Nije da ne želim da čujem Tonija Blera kako govori. Kao što je rekao škotski komičar Frenki Bojl, želim da ga čujem kako govori iz sudnice u Hagu.