Toni Bler
printskrin youtube
Toni Bler

printskrin youtube

Toni Bler, Foto: printskrin youtube

Institut Toni Bler (TBI) naveo je u nedavno objavljenom izveštaju da bi Velika Britanija trebalo da iskoristi svoju poziciju lidera u G7 kako bi stvaranje međunarodnog „kovid pasoša“ postavila kao prioritet na dnevnom redu grupe.

U razgovoru za britanski „Telegraf“, Bler je objasnio da se digitalni lični dokument može koristiti za praćenje „korona statusa“ pojedinca. Pasoš bi koristio kju-ar kodove za pristup i verifikaciju detalja o vakcinaciji, kao i rezultate testova na korona virus.

Priznajući da bi novi lični dokument mogao da utiče na slobodu kretanja i dovede do nejednakosti među narodima i pojedincima, Bler je insistirao na tome da je uvođenje korona pasoša neizbežno i da bi Velika Britanija trebalo da iskoristi svoju ulogu predsedavajućeg u G7 da preuzme inicijativu.

„Uspostavljanje konsenzusa među državama G7 biće prvi korak ka svetskom usvajanju takvog ličnog dokumenta“, rekao je on.

Bivši britanski premijer je upozorio da će bez zajedničkog sistema verifikacije putovanja postati haotičnija i teže izvodljiva, dodajući da bi „kovid pasoš“ mogao da pomogne da se uspostavi set pravila koje možda neće usrećiti mnoge.

Bler je dugogodišnji zagovornik novih oblika identifikacije. Njegova vlada je predlagala šemu nacionalnih ličnih karata, ali je taj plan administracija Dejvida Kamerona ukinula 2010. godine, usled zabrinutosti za privatnost i prava građana.

Od početka pandemije Bler se zalaže za nove oblike ličnih dokumenata kako bi se pratio status bolesti. Prošlog meseca je rekao da svet treba da se pripremi za zdravstveni pasoš, tvrdeći da će se, uprkos prigovorima, to dogoditi.

Nekoliko velikih avio-kompanija najavilo je da testira digitalne putne isprave kojima su obuhvaćeni rezultati testova na koronu i status vakcine. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) primetila je da bi elektronski sertifikat o vakcini mogao biti koristan za međunarodne putnike, ali je savetovala zemlje da ne izdaju „pasoše imuniteta“ onima koji su se oporavili od kovida 19, piše RT.

Pročitajte: