Vijetnam korona
AP/Tanjug
Vijetnam korona

AP/Tanjug

 korona, Foto: AP/Tanjug

Jedan od najglasnijih švedskih kritičara nacionalne strategije u borbi protiv korona virusa tvrdi da je nedostatak kritičkog razmišljanja kako zdravstvenih agencija tako i švedskih medija stvorilo okruženje "nalik sekti" koje vodi do nepotrebnih smrti.

Doktor za infektivne bolesti i profesor Bjorn Olsen rekao je da je Švedska mogla da izbegne mnoge negativne posledice da su snažnije akcije ranije preduzete, uključujući karantin za povratne putnike, raniju blokadu i preporuku da se nose maske.

Olsen je glasan kritičar strategije Agencija za javno zdravlje tokom pandemije korona virusa i jedan od 22 naučnika koji su redovno pozivali na njenu promenu putem članaka u švedskim medijima, prenosi portal Thelocal.se.

On je dodao kako u jednosatnom programu "nema dovoljno vremena" za popis svih grešaka koje je napravila švedska Agencija za javno zdravlje.

Olsen je takođe kritikovao i švedske medije zbog, kako je rekao, nedovoljnog propitivanja strategije, rekavši da je to u kombinaciji sa "razmišljanjem grupe" unutar agencije stvorilo "smrtonosni koktel".

I državni epidemilog Anders Tegnel, koji je postao lice strategije, takođe je bio domaćin u ovoj radio emisiji ranije.

Tegnel je rekao da je u Švedskoj umrlo previše ljudi, dodajući da će zemlja morati da razmotri u budućnosti da li je bilo načina da se spreči tako visoka stopa smrtnosti.

On je okarakterisao broj smrtnih slučajeva među starijim ljudima u Švedskoj kao "posebno veliki neuspeh".

Ali, pošto pandemija i dalje traje, kako je rekao, nemoguće je izvući zaključak koja bi bila najbolja strategija.

Bjorn Olsen je rekao da ne veruje da je moguć drugi snažan talas virusa, ali da Švedska i svet treba da očekuju lokalne klastere i da će verovatno morati dugo da žive sa korona virusom.

PROČITAJTE JOŠ