Tela 26 migrantkinja stigla u Italiju

Tanjug | vesti 2017-11-05 20:28:59 2017-11-05 20:28:59

Tela 26 migrantkinja, koje su se najverovatnije utopile, stigla su danas u italijansku luku Salerno dok se operacije spasavanja pojačavaju na Sredozemnom moru, saopštio je UNHCR.

Profimedia.rs

Tela su prebačena na italijansko kopno brodom španske mornarice, zajedno sa 400 migranata koji su spaseni tokom četiri operacije u središnjem delu Mediterana, prenosi AP.

Dvadesettri ženske osobe, koje su se udavile, nalazile su se u gumenom čamcu koji je potonuo kod obala Libije pre dva dana, rekao je portparol UNHCR-a u Italiji Marko Rotuno, dodavši da je još 60 ljudi spaseno, ali da ima još mnogo nastradalih u moru.

Još tri žene poginule su u nesreći koja je zadesila drugi čamac.

Humanitarne grupe navode da je oko 2.500 migranata spaseno na moru u proteklih nekoliko dana što znači da je ovo period najintenzivnijeg spasavanja na Mediteranu otkako je Italija ovog leta postigla sporazum sa Libijom o usporavanju polazaka brodova krijumčara sa migrantima.

U istom kratkom nedavnom periodu, 37 tela je izvučeno iz mora, javlja ANSA.

Inače, broj migranata koji su od početka godine stigli u Italiju je za 30 odsto manji nego prošle godine, napominje američka agencija.

Expand player
Pogledajte više