Virus, Kina
Shutterstock
Virus, Kina

Shutterstock

Virus, Kina, Foto: Shutterstock

Simptomi bolesti uključuju povišenu temperaturu, kašalj i teškoće s disanjem, a kineske zdravstvene službe su objavile da je do srede usled zaraze tim virusom umrlo 17 osoba.

"Odluku uzimam vrlo ozbiljno", rekao je čelnik SZO-a Tedros Adanom nakon sastanka stručnjaka te organizacije u sredu u Ženevi. Dodao je da je odluku spreman doneti tek nakon odgovarajućeg razmatranja i količine informacija.

Izjavio je da mere koje preduzima kineski grad Vuhan kako bi ograničio širenje korona virusa pokazuju posvećenost cilju umanjenja rizika na lokalnom i međunarodnom nivou.

"To što oni preduzimaju je veoma snažna mera i to čine sa punom posvećenošću. Veoma je značajno što su preduzeli akciju za koju smatraju da je adekvatna s obzirom na datu situaciju", izjavio je sinoć direktor SZO, prenosi Reuters.

"Mi smo im naglasili da će preduzimanjem odlučne akcije ne samo kontrolisati epidemiju u svojoj zemlji, već će takođe umanjiti šanse da se ova epidemija proširi na međunarodnom planu. Oni su to shvatili", dodao je on.

Prethodno je kineski grad Vuhan, u kojem su zabeleženi prvi slučajevi novog korona virusa, odlučio da zatvori sve saobraćajne i transportne mreže, a građanima je savetovano da ne napuštaju grad, javili su državni mediji.

Broj umrlih od korona virusa u Kini porastao je na 17, dok je potvrđen 571 slučaj zaraženih.

 

Tagovi