Korona
Tanjug/AP
Korona

Tanjug/AP

Korona, Foto: Tanjug/AP

- Od svih nas u poljoprivredi traženo je da radimo uprkos svemu što se događa s korona virusom - rekao je Majk Paustian, predsednik Udruženja proizvođača svinjskih proizvoda u Ajovi - Svi prepoznaju da proizvodnja hrane mora da se nastavi.

Nacionalno veće proizvođača svinjskog mesa procenilo je da će uzgajivači svinjetine izgubiti otprilike 37 dolara za svaku svinju koja je spremna na tržištu, a što je do kraja godine zbog ovih poremećaja izjednačeno sa 5 milijardi dolara prihoda.

- Jedan od razloga što je cena svinja trenutno tako niska je taj što je došlo do poremećaja u načinu na koji hrana ide ka potrošačima - rekao je Paustian - Sa zatvaranjem restorana imamo mnogo manje posla. Oko 70 odsto slanine konzumira se u restoranima i prehrambenim proizvodima. 

Svinje

AP

Svinje, Foto: AP

- Kada se svinja rodi, to je oko dva kilograma, a za oko šest meseci ona će narasti na oko 280 kilograma - rekao je Paustian - To je previše da bi išla na tržište i tako postaje izazov.

- Kada imamo ovakav poremećaj, stvari počinju da se povlače i proizvođači moraju da naprave smeštaj, jer dobrobit naših svinja postaje ugrožena. Moramo da uradimo stvari poput prilagođavanja onoga čime ih hranimo kako bismo pokušali da im usporimo rast - dodao je Paustian.