Lavan Andimi
Youtube/Printscreen
 Lavan Andimi

Youtube/Printscreen

Lavan Andimi, Foto: Youtube/Printscreen

Nigerijski pastor je hvalio Boga u video snimku gde su džihadisti od njega tražili da moli za otkupninu, odbio je da se odrekne Hrista. Pastor koji je ranije ovog meseca slavio i hvalio Boga u video snimku oteli su militanti Boko Harama iz Nigerije.

Andimi je proglašen nestalim 3. januara nakon napada islamske ekstremističke grupe u Mičiki. Video je postavljen na društvenoj mreži, na kojem se vidi kako su Andimija njegovi kidnaperi uvukli u vozilo.

Danima kasnije, Andimi je viđen u videu koji su objavili njegovi otmičari pozivajući hrišćanske lidere i državne službenike da ga oslobode. Uprkos situaciji, Andimi je u videu rekao da nije obeshrabren, jer "život svakog od nas je u Božijim rukama".

- Božijom milošću biću ponovo zajedno sa ženom i svojom decom, svojim kolegama - rekao je sveštenik.

- Ako prilika nije data, možda je to volja Božija.

U ponedeljak su lokalni izvori otkrili da je Andimi ubijen. Izvor je javio američkoj nevladinoj organizaciji "Spasimo progonjene hrišćane" da je Andimijeva porodica u ponedeljak u kancelariji CAN u državi Adamava obaveštena o smrti pastora.

- Zaklali su ga u šumi Sambisa - rekao je izvor "Spasimo progonjene hrišćane", a prenosi izvršni direktor neprofitne organizacije Dede Laugesen.

- Ubili su ga jer se nije odrekao vere Hristove, a zato što nisu mogli da prikupe novac za njegovu otkupninu. 

Lokalni izvor, čije ime nije moglo biti otkriveno iz bezbednosnih razloga, rekao je za "Spasimo progonjene hrišćane" da su Andimijevi kidnaperi zahtevali 2 miliona evra u zamenu za njegovo puštanje.

Međutim, crkvena zajednica je uspela da skupi samo 2 miliona naira (4.969,88 evra).

Nigerijski istraživački novinar Ahmed Salkida izvestio je u tvitu da je Andimiju odsečena glava u ponedeljak popodne. Salkida je napisao da je nabavio video snimak smaknuća i obavestio vlasti.

Komentari (1)

bata Kile

21.02.2020 04:47

Pocivao u miru Bozijem!