Švedska
EPA

 

Švedska

EPA

Švedska, Foto: EPA

Blaže mere 

Kao jedna od zemalja koja nema stroge i restriktivne mere, Švedska je jedna od glavnih tema domaćih i stranih medija. Broj zaraženih i preminulih u Švedskoj, koji je u porastu, mnogi pripisuju "labavim" merama koje su preduzele švedske vlasti povodom epidemije.

Uprkos kritikama, švedski državni epidemiolog Anders Tegnel navodi da labave mere daju rezultate i da poslednji podaci o stopi obolevanja i smrtnosti govore o tome da situacija počinje da se stabilizuje.

Ipak, postoje nesuglasice i među tamošnjom strukom. Švedski virusolog Johan Giseke tvrdi da se 600.000 stanovnika Stokholma do sada zarazilo koronavirusom i da 99 odsto zaraženih nije svesno da ima virus.

Švedska

SVT

Švedska, Foto: SVT

Šveđani o Srbiji 

Kada je reč o merama u Srbiji, SVT u posebnom tekstu pod naslovom "Čak i Srbija ublažava restriktivne mere", navodi kako je od juče starijim građanima dozvoljeno da tri puta nedeljno izađu u polusatne šetnje, kao i da je najavljeno vraćanje redovnog javnog prevoza.

Švedski javni servis u tekstu navodi da je policijski čas skraćen za jedan sat i podseća da osobe starije od 65 godina nisu uopšte smele da napuštaju svoje stanove.