Švedska
Profimedia
Švedska

Profimedia

Švedska, Foto: Profimedia

U pamfletu "Ako dođe do krize ili rata", na 20 strana, daju se saveti o tome kako nabaviti čistu vodu, prepoznati propagandu i pronaći zaštitu od bombi, navodi Rojters i ističe da je to prva kampanja podizanja svesti u javnosti te vrste od vremena Hladnog rata.

U pamfletu se Šveđanima poručuje da je njihova dužnost da reaguju, ukoliko je njihova zemlja u opasnosti.

Izdavač brošure Švedska agencija za civilne nepogode nije navela odakle bi moglo da dođe do napada, ali britanska agencija ukazuje da su Švedska i druge zemlje u regionu u pripravnosti od kada je Rusija pripojila Krim 2014. godine.

Te zemlje, dodaje agencija, optužuju Rusiju da je u više navrata prekršila njihov vazdušni prostor.

Moskva te tvrdnje odbacuje ili na njih ni ne odgovara.

U brošuri, koja će biti podeljena u svih 4,8 miliona domaćinstava u Švedskoj, upozorava se da bi zalihe hrane, medicine i benzina mogle da nestanu tokom krize.

Švedska ni sa kim nije ratovala više od 200 godina, od rata sa Norveškom 1814. godine, a tokom oba svetska rata bila je neutralna.

Tagovi

Komentari (3)

PETAR 1

21.05.2018 19:33

Nema dalje, ozbiljne pripreme za rat, na dvadeset strana.

Цицка

22.05.2018 08:16

Шведска је као неутрална али све такве државе које нису чланице НАТОа су у Партнерству за мир и свака је учествовала у НАТО акцијама на овај или онај начин али је учествовала . Ако неко жели да буде неутралан онда је неутралан , знa се шта то зачи ..сада Шведска води неку курвинску политику хоће да је у Литванији са НАТО и да Руси када се буду бранили мораће да нападну прво Литванију али како се воде таква политика од стране назови неутралне Шведске наравно да ће и Шведска добити по носу . А м

Цицка

22.05.2018 08:22

А може и да буде припрема за чланство у НАТО , плаше грађане на овај начин. Грађани треба да знају ако их не нападаш нема ко да те нападне ако нападаш па нарвно да ће те напасти онај ког ти желиш да угрозиш. Руси су лепо рекли ако не улазите у НАТО све је у реду , треба ту додати и Партнерство за мир, то му дође исто шта ћемо ми тамо, она која је лобирала за то ено је има плату 13000 евара месечно у Норвешкој подупушатала је пола војске у Србији и добила награду а шта је са Даванићем завршио по