Izbor vakcina
Ilustracija
Izbor vakcina, Foto: Ilustracija

Evropa je pozvala u utorak farmaceutske kompanije da se drže date reči u vezi isporuke vakcina protiv koronavirusa u jeku niza smanjenja isporuka i kašnjenja, dok se ruše nade u brzo suzbijanje pandemije kovida-19.

Svet, željan obnove ekonomije i putovanja, pozdravio je izuzetno brzi razvoj vakcina kao najbolju priliku za zaustavljanje pandemije koja je odnela više od 2,1 miliona života. Međutim, vakcinisanje u EU sporo se odvija u poređenju s nekim drugi zemljama i nailazi na probleme, posebno vezano za zastoj u lancu snabdevanja.

AstraZeneca, koja je razvila svoje vakcine zajedno sa Univerzitetom u Oxfordu, rekla je Europskoj uniji da ne može ispuniti dogovorene ciljeve isporuke do kraja marta. Fajzer je saopštio da će doći do privremenog usporavanja snabdevanja od kraja januara do početka februara.

"Evropa je uložila milijarde kako bi pomogla da se razviju prve svetske vakcine protiv kovida-19, kako bi stvorila istinsko globalno zajedničko dobro", rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajenna virtualnom sastanku Svetskog ekonomskog foruma (WEF). "A sada ih kompanije moraju isporučiti. One moraju poštovati svoje obveze."

Ursula fon der Lajen, Foto: Twitter/Printscreen

Zemlje članice EU-a mogle bi izvesti AstraZenecu pred sud zbog kršenja ugovora o snabdevanju ako ne bude poštovala plan isporuke, rekao je šef letonske diplomatije Edgars Rinkevics. "Ta se mogućnost treba razmotriti i koordinirati među članicama EU-a", rekao je ministar Reutersu.

Svaka država članica EU-a ima odvojeni ugovor o snabdevanju sa kompanijom. Nemački ministar zdravlja podržao je predloge EU-a o uvođenju ograničenja na izvoz vakcina protiv covida-19, izjavivši da Evropa treba imati svoj "pravedni udeo". "Mogu shvatiti da ima problema u proizvodnji, ali to onda mora pogoditi sve jednako", rekao je ministar zdravstva Jens Spahn televiziji ZDF.

AstraZeneca je saopštila da početne isporuke vakcina Evropskoj uniji neće dostići ciljane količine zbog zastoja u proizvodnji. "Početne količine biće manje od prvobitno predviđenih zbog smanjene proizvodnje u fabrici unutar našeg evropskog lanca snabdevanja", rečeno je iz kompanije u saopštenju u petak.

Vakcina Fajzer, Foto: Tanjug/AP

AstraZeneca ponudila je EU-u isporuku u februaru, ali nije razjasnila moguće preusmeravanje doza iz Britanije, rekli su Reutersu dužnosnici EU-a u utorak. Bilo kakav potez u svrhu ograničavanja izvoza u Britaniju, koja je nedavno izašla iz EU-a, ugrozio bi cilj o imunizaciji najosjetljivijih grupa do sredine februara, rekao je čelnik Nacionalne zdravstvene službe (NHS) Engleske Sajmon Stivens.

Švedska je privremeno obustavila plaćanje Fajzeru za vakcinu i traži razjašnjenje u vezi količine dostupnih doza u svakoj bočici, izvestio je u utorak dnevnik Dagens Nyheter. Švedska želi znati broj doza koje joj dolaze na naplatu, nakon što joj je Fajzer obračunao šest doza u svakoj bočici umjesto dogovorenih pet, pišu novine. 

Južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa pozvao je u utorak bogate zemlje da ne gomilaju vakcine, izjavivši da se svet treba udruženim snagama boriti protiv pandemije. "Bogate zemlje sveta nabavile su velike količine doza", rekao je Ramaphosa na virtualnom sastanku WEF-a. "... Neke su zemlje nabavile čak do četiri puta više nego što je potrebno njihovom stanovništvu... isključivši druge zemlje."

Angela Merkel je u sredu pozvala na "ravnomernu" raspodelu vakcina u svetu u borbi s pandemijom covida-19 dok među zemljama raste konkurencija zbog smanjene ponude farmaceutskih laboratorija. "Važno je imati ravnopravnu raspodelu u ovom trenutku slabe raspoloživosti vakcina", rekla je nemačka kancelarka na ekonomskom forumu u Davosu koji se ove godine održava virtualnim putem. 

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE JOŠ: