Angela Merkel
Youtube Printscreen
Angela Merkel

Youtube Printscreen

Angela Merkel, Foto: Youtube Printscreen

* Angela Merkel slavi 65 rođendan

* Proslava u znaku njene bolesti

* Svi se pitaju da li će ostati do 2021. godine

Nemačka kanlcelarka Angela Merkel svoj 65 rođendan danas slavi uz spekulacije, kakvo je zapravo njeno zdravstveno stanje i da li namerava da i dalje ostane kancelarka, koja upravlja najmoćnijom zemljom Evrope do isteka mandata, koji se zvaršava 2021- godine.

U proteklih mesec dana, kancelarka nije baš dospevala u žižu javnosti zbog svojih političkih poteza. Punila je naslovne strane zbog čudnih drhtvica. Celo telo joj se treslo najmanje tri puta za mesec dana u prisustvu brojnih svetskih zvaničnika. Zbog toga je za kratko vreme dva puta prekršila protokol, te svoje goste dočekivala sedeći na stolici.

Angela Merkel

Printscreen

Angela Merkel, Foto: Printscreen

 

Angela Merkel sada je i zvanično napunila dovoljno godina za penziju. S obzirom na to, ali i na nedavne događaje, ka njoj je usmerena sva pažnja. Mnogi se pitaju da li je ona uopšte sposobna da nastavi sa radom, a medicinski stručnjaci u javnosti govore o mogućim uzrocima njenih drhtavica.

Nemačka kancelarka je svoj 60. rođendan proslavila prisustvujući predavanju o globalizaciji. Svoj 50. proslavila je uz naučnike. Ovog puta, Merkelova možda preferira da ostane daleko od javnosti i svetla reflektora.

Prvo drhtanje zabeleženo je u junu, kada je Merkelova u Berlinu ugostila novog ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Angela Merkel

screenshoot/Youtube

Angela Merkel, Foto: screenshoot/Youtube

 

Dok su svirale nacionalne himne, Merkelova je počela nekontrolisano da se trese. Nakon nekoliko minuta sve je ponovo bilo u redu i sa sastankom je nastavila sasvim normalno. Kanije je izjavila da je uzrok izuzetno visoka temperatura i dehidracija.

Devet dana kasnije, to se ponovo dogodilo. Tada je do nje bio nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer.

A onda i treći kada je ugostila finskog premijera Antija Rinea, opet dok su se čula melodija himni.

PROČITAJTE JOŠ:

 

 

Nakon što se to dogodilo treći put, portparol vlad eje rekao da je to bio psihološki efekat. Sledećeg dana je, kako bi izbegla da se dogodi isto, dansku premijerku dočekala na stolici. Obe su sedele i slušale himne. Isto se dogodilo i sa dolaskom moldavske liderke u utorak.

Merkelova uporno tvrdi da se oseća dobro i da može da obavlja posao, te da nema zbog čega niko da brine.

Sa svakim novim događajem, Merkelova se pojavljuje odmorna i samouverena, ali sada se svaki njen pokret prati.

Angela Merkel

EPA/Hayoung Jeon

Angela Merkel, Foto: EPA/Hayoung Jeon

 

U ponedeljak je njen portparol bio primoran da izda saopštenje o tome zašto je delovalo kao da je Merkelova ostala bez daha tokom konferencije u Parizu.

Nemačka opozicija koristi svaki trenutak kako bi kritikovali kancelarku i smatraju da narod treba da zna da li je kancelarka bolesna. Ipak, tamošnji mediji su veoma suzdržani i navode da bi kancelarkina privatnost trebalo da se poštuje.

Čak je sa tim saglasna i većina Nemaca. Prema jednoj anketi čak 59 odsto ispitanih veruje da Merkelova ne mora javno da objavljuje informacije o svom zdravlju, 34 odsto njih smatra suprotno.