Ursula fon der Lajen
Tanjug/AP
Ursula von der Lejen

Tanjug/AP

Ursula von der Lejen, Foto: Tanjug/AP

- Ako ne reagujemo hitno i koherentno zdravstveni sistemi će biti preplavljeni talasom pandemije - upozorila je fon der Lajen.

Predsednica Evropske komisije pozvala je sve članice EU da dele tačne i pravovremene informacije o nacionalnim epidemiološkim situacijama sa Evropskim centrom za prevenciju i kontrolu zaraze, a sve Evropljane da preuzmu mobilne aplikacije za praćenje kontakata kao bi se zaustavilo naglo širenje virusa.

Fon der Lajen je naglasila važnost masovnog testiranje i poručila da je Komisija izdvojila 220 miliona evra za prekogranični prevoz kovid pacijenata tamo gde se to pokaže kao neophodno.

Ona je najavila novu EU platformu na kojoj će stručni savetnici i naučnici iz zemlja članica i EU institucija iznositi svoja zapažanja i najbolje prakse u borbi protiv korona virusa.

- Razumem da ste svi umorni i zabrinuti, ali sada je vreme za strpljenje i disciplinu. Najvažnije je da se usvoje odbrambene zdravstvene navike kao što su nošenje maski, distanca i izbegavanje gužvi. Samo tako ćemo zajedno pobediti virus - zaključila je fon der Lajen

Pročitajte još: