Greta
Tanjug/AP
Greta

Tanjug/AP

Greta, Foto: Tanjug/AP

Izi Raj Sepings ima samo 13 godina, a njene fotografije već su obišle svet. Ova mlada Australijanka je klimatska aktivistkinja koja je protestovala ispred doma premijera Skota Morisona i zbog toga zamalo uhapšena.

Zabrinuta zbog šumskih požara koji sada već mesecima bukte Australijom, Izi je već nazvana novom Gretom Tunberg.

Na snimku koji je postao viralan vidi se da mlada Izi plače, a čuju se i policajci koji kažu da će "morati da upotrebe silu i uhapse je, ukoliko se ne skloni".

- Upozoravam tebe i tvog oca da prekinete svoje akcije koje sprečavaju policiju da ponovo otvori ovaj zatvoreni put. Ova ulica je privremeno zatvorena u skladu sa zakonom kako bi obezbedili tvoje bezbedno kretanje. Sada zahtevam da se pomerite kako bismo otvorili put. Upozoravam te da ukoliko ne budeš pratila moja naređenja možeš da budeš uhapšena i da bismo mogli da upotrebimo silu. Da li razumeš, Izi? - rekao je policajac.

Izi je kratko odgovorila sa "da", čuje se na snimku. I potvrdila da će se skloniti.

Devojčica i njen otac su se sklonili, a Izi je u vazduh digla transparent na kom je isalo "Pogledaj gde si nas ostavio. Gledaj nas kako se borimo, gledaj kako pobeđujemo", dok su joj okupljeni građani aplaudirali.

Izi je objasila za medije kasnije da je povela svog oca na jednočasovnu vožnju autobusom i to "najtoplijeg dana godine" kako bi pozvala vladu da preduzme akcije.

- Umorna sam od toga da gledam kako moja budućnost gori pred mojim očima - napisala je ona u tekstu za "Gardijan".

Izi je doputovala ispred Morisonove rezidencije u Sidneju kada je on iznenada otputovao na odmor na Havaje, usred nezapaćene klimatske krize u Australiji.

Tinejdžerka se pridružila stotinama demonstranata koji su kampovali ispred rezidencije.

- Kako se Skot Morison usuđuje da pobegne na Havaje tokom australijske krize? Potreban nam je premijer koji zna da ovo nije obična sezona požara, da su uzrok ovoga klimatske promene. Životi i domovi su izgubljeni dok Morison leži na tropskoj plaži sa glavom u pesku - navela je ona.

Nakon upućenih kritika, očekuje se da se premijer danas vraća u Sidnej.

On je svoj porodičan odmor skratio i izvinio se svima "zbog bilo kakve uvrede".

- Duboko žalim zbog uvrede koju sam prouzrkovao Australijancima koji su pogođeni požarima. Dobijam redovne informacije o katastrofi kao i o potrazi i lečenju žrtava tragedije na Belom ostrvu - rekao je Morison.

Ipak, Morison je odlučio da se vrati nakon pogibije dvojice vatrogasaca u Novom Južnom Velsu.