Nemačka policija
Tanjug/AP
Nemačka policija

Tanjug/AP

Nemačka policija, Foto: Tanjug/AP

Sud u Berlinu je danas suspendovao policijski čas za barove i restorane, pridruživši se drugim sudovima u ukidanju mera koje je nametnula vlada, a čiji je cilj zaustavljanje daljeg širenja korona virusa.

Berlinska lokalna vlada je pre nedelju dana uvela policijski čas za barove i restorane od 23.00 do 6.00 ujutru, preneo je Rojters.

"Policijski čas je za sada susepndovan jer sud smatra tu meru nesrazmernom s obzirom na druge mere preduzete za borbu protiv pandemije", izjavio je portparol administrativnog suda u Berlinu.

Sud je rekao da nema dokaza da su barovi i restorani koji su se pridržavali postojećih pravila o nošenju maski i socijalnom distanciranju doprineli povećanju stope zaraze.

Presuda je odgovor na tužbu koju je pokrenulo 11 vlasnika restorana koji su osporili policijski čas, ali ne i zabranu prodaje alkohola posle 23.00.

Nekoliko drugih nemačkih gradova, uključujući Frankfurt, takođe, su uveli policijski čas za barove i restorane, a nemacke pokrajine su se složile s kancelarkom Angelom Merkel ove sedmice da takve mere treba da budu automatske čim stope zaraze u bilo kom području pređu 50 zaraženih na 100.000 stanovnika dnevno tokom nedelje.

Pročitajte još: