Nemiri u Portlandu
Tanjug/AP
Nemiri u Portlandu, Foto: Tanjug/AP

Uporni demonstranti i dalje se ne razilaze sa prostora ispred zgrade federalnog suda u Portlandu u američkoj saveznoj državi Oregon.

Pročitajte još:

Nezadovoljni građani ispaljuju pirotehnička sredstva na zgradu suda dok federalne snage bezbednosti uzvraćaju ispaljivanjem patrona suzavca.

Hiljade ljudi izražava nezadovoljstvo zbog odluke federalnog suda da se odbije zahtev o "ograničavanju delovanja pripadnika federalnih snaga bezbednosti" koji hapse nezadovoljne građane i predstavnike lokalnih vlasti tokom protesta protiv administracije američkog predsednika Donalda Trampa.

​U proteste su se uključile brojne organizacije među kojima su Udruženje zdravstvenih radnika, Nastavnici protiv tiranije, Advokati za Crne živote i Majke u zidu, ali i visoka gradska funkcionerka Džo En Hardesti, komesarka grada Portlanda i članica Demokratske stranke, koja se i obratila učesnicima demonstracija.

Jedna federalna služba bezbednosti proglasila je ove demonstracije "nezakonitim okupljanjem", navodeći da je nekoliko njenih pripadnika povređeno.

Sukobi demonstranata i policije dodatno podgrevaju političke tenzije širom SAD izazvane kontroverznim odlukama predsednika Trampa o angažovanju federalnih snaga bezbednosti na ulicama američkih gradova.

Preporučujemo: