SASTANAK NA IBICI KOJI JE SRUŠIO AUSTRIJSKU VLADU! Štrahe je pijan pričao o Hrvatskoj: "Ona je sr*nje, obično sr*nje", a onda na spornom snimku progovorio i o Srbiji!

Špigel i Zidojče objavili su tek nekoliko scena

Hajnc-Kristijan Štrahe
Hajnc-Kristijan Štrahe, Foto: Profimedia

Dojučerašnji austrijski vicekancelar je, prema pisanju medija, na tajnom sastanku na Ibici pominjao i Srbiju - jednom je hvaleći, a drugi put je kritikujući. Njegov rečnik sasvim se uklapao u ton te pijane večeri.

ALO! EKSKLUZIVNO NA LICU MESTA! Pogledajte šta se događa u Beču nakon što je Štrahe podneo ostavku zbog snimka sa Ibice! (VIDEO)

Višesatni sastanak u vili na Ibici u leto 2017. godine već je praktično srušio austrijsku Vladu. Kancelar Sebastijan Kurc je najavio vanredne izbore, a akteri sastanka – vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe i njegova desna ruka Johan Gudenus – već su se povukli sa svih funkcija.

NAKON SKANDALOZNOG SNIMKA SA NEĆAKOM RUSKOG MILIJARDERA Haos u Beču, Štrahe podneo ostavku!

Ono što se dalo zaključiti na osnovu isečaka snimka koje od petka objavljuju Zidojče cajtung i nedeljnik Špigel, potvrdio je i sam Štrahe – bio je prilično pijan. Dojučerašnji šef austrijske desničarske FPO bi hteo da vidi ceo sedmosatni snimak, a istome se nada i austrijsko tužilaštvo, ali mediji kojima je snimak skrivenih kamera dostavljen odbijaju da to urade štiteći izvore.

Tako je velika nepoznata ne samo ko je organizovao nameštaljku u koju su lideri Slobodarske stranke Austrije spektakularno upali, dogovarajući mutne poslove sa navodnom ruskom bogatašicom, već i šta bi još moglo da se vidi i čuje na kompletnom snimku.

IZRAEL PONOVO NAPAO SIRIJU Dok Eurosnog tutnji sa Golana na Damask krenuli ubitačni dronovi

Srbija "fantastična"

Špigel i Zidojče objavili su tek nekoliko scena, ali su u štampanim tekstovima bili izdašniji sa citatima. Razgovor je očito bio prilično nepovezan i ležeran, pa se lutalo do raznih tema – između ostalih i do Srbije.

EDI RAMA PORUČIO OPOZICIJI Neću otići s vlasti. Sa ove dužnosti odlazite samo kada to od vas zahtevaju oni koji su vam poverili taj zadatak

Prema pisanju Špigela, Štrahe je rekao da je Srbija "fantastična zemlja", da je nekoliko njegovih prijatelja tamo uložilo mnogo novca i da je u Srbiji u anketama omiljen skoro kao ruski predsednik Vladimir Putin.

On je inače naglašavao da Austrija "snažno treba da se orijentiše ka Istoku", posebno prema zemljama Višegradske grupe jer na Zapadu vlada "dekadencija". Štrahe je dodao da je bio u Moskvi mnogo puta i da se sa Putinovim savetnicima sastajao još pre deset godina praveći planove "kako možemo strateški da sarađujemo".

NEĆETE VEROVATI KAKVE UVRNUTE ZAHTEVE IMAJU Stjuardesa otkrila mračne tajne bogataša: "Tri puta u karijeri imala sam u avionu mrtvaca"

Međutim, u tekstu Zidojče cajtunga ovog vikenda je Štrahe citiran sa sasvim drugačije intoniranom izjavom o Srbiji. Svoju "rusku" sagovornicu je upozorio da ne investira na Balkanu: "Hrvatska je s**nje, obično s**nje", rekao je on prema pisanju ovog lista. Dodao je da treba izbegavati i Srbiju jer su tamo njegovim austrijskim prijateljima neke firme "izvučene ispod gu*ice" – što bi trebalo da znači da su oštećeni u nekakvom poslu.

PROCURIO TAJNI PLAN AMERIČKIH JASTREBOVA ZA NAPAD NA IRAN Lansirati 500 raketa dnevno, a posle par dana poslati 120.000 vojnika da dovrše posao

Zidojče i Špigel još nisu objavili same snimke na kojima Štrahe pominje Srbiju.

 

Srpske veze FPO

Preterivanje i vulgarnosti uklapali su se u ton večeri na Ibici tokom koje je Štrahe razne ljude nazivao "budalama", novinare "najvećim kurvama na planeti", a o tobožnjoj ruskoj bogatašici govorio da je "šarf" što bi se moglo prevesti kao "dobra riba". Štrahe se u obraćanju u subotu izvinio i svojoj supruzi.

SKANDAL KOJI JE UZDRMAO AUSTRIJU Kurc: Izbori što pre

Na sastanku na Ibici je, kako je već pisao DW, bila i Tajana Gudenus, supruga Johana Gudenusa, poreklom Srpkinja iz Banjaluke. Ona na objavljenim snimcima nije progovarala.

MLADIĆ PATOSIRAO POZNATOG GLUMCA Arnold Švarceneger krvnički napadnut! Pogledajte kako mu se prikrao i nasrnuo na njega! (VIDEO)

 

Inače je poznat flert FPO sa delom austrijskog biračkog tela srpskog porekla. Štrahe je bio rado viđen gost u Beogradu i Banjaluci i u međunarodnoj štampi prepoznat kao neko ko se zalaže za "srpsku stvar" - bilo u Bosni i Hercegovini, bilo na Kosovu. Nekoliko puta je otvoreno govorio da bi Republika Srpska trebalo da ima pravo na ujedinjenje sa Srbijom.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi