Stotine Romkinja u Českoj sterilisane bez njihovog znanja!

Alo.rs/vecernji/J.N. | vesti 2021-03-08 16:33:41 2021-03-08 16:33:41

Evropski centar za prava Roma kaže da je stotine žena sterilisano u Češkoj bez njihovog znanja tokom devedesetih, poslednji poznati slučaj bio je 2007. godine.

Shutterstock

Elena Gorolova, češka zaštitnica ljudskih prava, ispričala je svoju šokantnu životnu priču povodom Međunarodnog dana žena. Kaže da su je lekari sterilisali bez njenog znanja nakon što je u 21. godini rodila drugog sina.

- Lekar mi je rekao da ću morati na carski rez jer su moj život i život mog deteta bili ugroženi. Kad sam ušla u porođajnu salu, sestra mi je dala papire na potpis. Bila sam u velikom bolu, nisam uspela da pročitam šta potpisujem - rekla je Elena Gorolova za "Gardijan".

Nije ni znala da je potpisala sterilizaciju. Gorolova je Romkinja, a češka vlada do sada nije nadoknadila ili zvanično priznala da su sterilisale Romkinje od 1970-ih do 1993. Evropski centar za prava Roma kaže da je stotine žena sterilisano bez njihovog znanja tokom 1990-ih, najnovije poznato slučaj je 2007. Sada su u toku rasprave o predloženom zakonu koji bi žrtvama prisilne sterilizacije omogućio da tražeodštetu, a prema tom predlogu, platiće im se 11.900 evra.

Inače, Romi su najveća manjina u Češkoj, procenjuje se da ih ima 250 hiljada.

Gorolova je tek posle operacije saznala da je sterilisana i da više nikada neće moći da rodi.

- Oduvek sam želela devojčicu. Nisam znala šta znači sterilizacija, nikada nisam čula za nju. Osećala sam se užasno i bezvredno. Moj suprug je bio veoma ljut na lekare, ali i na mene. Mislio je da sam to organizovala. Imati puno dece jedna je od najvećih vrednosti romske kulture. Bilo me je sramota i osećala sam se izdano jer su mi lekari uništili život - rekla je Elena.

2004. godine pronašla je žene sa sličnim pričama. Okupili su se i zatražili izvinjenje države kao i naknadu štete. Gorolova je takođe održala govor u UN 2015. godine, ali uprkos međunarodnom pritisku pravda nikada nije zadovoljena.

PROČITAJTE JOŠ:

Expand player
Pogledajte više