Donald Tramp
AP/Evan Vucci
Donald Tramp

AP/Evan Vucci

Donald Tramp, Foto: AP/Evan Vucci

Vazduhoplovne snage Sjedinjenih Država rasporedile su radnu grupu stelt bombardera B-2 Spirit na portugalskim Azorskim ostrvima kao deo šireg razmeštanja strateških bombardera na evropski kontinent, saopštila je Evropska komanda Sjedinjenih Država (EUCOM).

- Avioni će izvršavati zadatke iz različitih vojnih baza u zoni odgovornosti američke Evropske komande - kaže se u izjavi EUCOM-a.

- Strateška razmeštanja bombardera u Evropi daju šansu za upoznavanje članova posade i pokazuju posvećenost SAD svojim saveznicima i partnerima - dodaje se u saopštenju.

EUCOM nije odredio broj letelica uključenih u radnu grupu B-2, niti je izneo detalje o oblastima gde će bombarderi vršiti operacije. Međutim, "zona odgovornosti" EUCOM-a uključuje Evropu, Tursku, Belorusiju, Ukrajinu, republike sa Kavkaza i Rusiju sve do Tihog okeana.

Kaže se da avioni pripadaju 509. i 13. krilu bombardera, obično se nalaze u vazduhoplovnoj bazi Vajtmen u Misuriju. EUCOM nije precizirao koliko će trajati razmeštanje. Kazali su da su bombarderi dobili gorivo u vazduhu od tankera "KC-10 Ekstenders" na letu preko Atlantika.

Vazduhoplovna baza Lajes Field jedna je od desetine vazduhoplovnih baza na kojima SAD imaju pristup u Evropi i koje su se široko koristile tokom Hladnog rata, Jomkipurskog rata iz 1973, Zalivskog rata 1990-1991. i za podršku američkim operacijama u Iraku i Avganistanu.

Ovo je drugi razmeštaj od avgusta 2019, kada su B-2 iz 509. krila sleteli u RAF Fairford u Engleskoj na savezničku obuku u Evropi.

"Northrop Grumman B-2 Spirit" je višestruki bombarder sposoban da nosi i konvencionalnu i nuklearnu municiju.

Razvijen je tokom Hladnog rata i uveden sredinom 1990-ih, karakteristike aviona uključuju elemente koji otežavaju otkrivanje aviona kroz uobičajene infracrvene, akustične i elektromagnetne radarske sisteme.

Međutim, ruski odbrambeni sektor razvio je novu klasu bistatičkih "tripvajr" radarskih sistema za koje se veruje da su sposobni da otkriju čak i najsavremenije američke avione.