Duhovi horor mrtvi duša raj smrt
Shutterstock

 

Duhovi horor mrtvi duša raj smrt

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Grad Ordos u provinciji Unutrašnja Mongolija je tokom izgradnje nazivan Dubaijem severne Kine, a uprkos najmodernijoj infrastrukturi već nekoliko godina je nenaseljen.

Avetinjski grad napravljen je u najmodernijem stilu. Radi se o potpuno novom gradu projektovanom i sazidanom za milion stanovnika sa pratećom javnom infrastrukturom, administrativnim zgradama, hotelima, sportskim objektima, muzejima i bibliotekama.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

跨黄河!#YellowRiver

A post shared by Xiran Liu 刘溪然 (@hsijanxox) on Aug 5, 2016 at 7:31am PDT

 

Ordos, što u prevodu na mongolski znači “palata” smešten je na petlji Žute reke i prostire se na 87.000 kilometara kvadratnih.

Arhitektonski najimpozantniji objekat je Muzej umetnosti i grada Ordosa sa svojom zaobljenom metalnom fasadom i 2.700 kvadrata izložbenog prostora, bez eksponata i bez posetilaca.

Prema podacima vlasti, koji su verovatno preuveličani, danas u Ordosu živi oko 28 hiljada ljudi, tačnije naseljeno je tek naseljeno dva odsto grada. Međutim, opšti utisak ljudi koji su ga posetili jeste da u njemu nema više od nekoliko hiljada stanovnika, stanove je sada nemoguće prodati i po najjeftinijoj ceni, a glavne ulice su često napuštene...

Istorija grada započela je pre 20 godina tokom profitabilnog vađenja uglja u rudnicima. Ulagači su brzo počeli da grade stanove sa nadom da će ih iznajmljivati radnicima. Ipak, potražnja nije pratila ponudu i većina zgrada nije nikad useljena. Danas su ulice pune nezavršenih kuća i drugih objekata, a vlada ne može da ubedi ljude da se presele na ovu lokaciju.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

Deers always in the depth forest.

A post shared by 孔祥瑞 (@malloykong) on Jan 24, 2019 at 9:13pm PST

 

U samo pet godina cena kvadrata se prepolovila, a mladim ljudima koji žele da započnu svoj posao grad daje prostor za kancelariju i brojne druge pogodnosti kako bi ih privukli. Takođe, vlasti su organizovale izbor za "Mis sveta " u jednom stadionu sa pokretnim krovom i kapacitetom 50.000 sedećih mesta, ali ni ovaj vid promocije nije doveo do uspeha.

Vladine zgrade vredne više od pet milijardi dolara potpuno su neiskorišćene.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

Deers always in the depth forest.

A post shared by 孔祥瑞 (@malloykong) on Jan 24, 2019 at 9:13pm PST