Bolnica
Tanjug/ Sava Radovanović

 

Bolnica

Tanjug/ Sava Radovanović

Bolnica, Foto: Tanjug/ Sava Radovanović

Kina je izolovala grad Vuhan s 11 miliona stanovnika u pokušaju da spreči širenje novog smrtonosnog virusa od kojeg su obolele stotine ljudi. U Vuhanu, industrijskom centru provincije Hubej, obustavljen je saobraćaj na železničkim stanicama, aerodromu, podzemnoj železnici, trajektima, a ne rade ni međugradski autobusi.

Policija, vojska i specijalci blokirali su železničku stanicu na čijem su ulazu postavljene metalne barijere tačno u 10.00 po lokalnom vremenu (3.00 po centralnoevropskom). 

Jedino su putnici s kartama za poslednje vozove mogli da uđu, dok su oni koji su imali rezervacije za kasnije polaske odbijeni. Na snimku sa stanice vidi se da gotovo svi nose maske, a obično prepune ulice, tržni centri i restorani u Vuhanu bili su zastrašujuće tihi. Korisnici društvenih mreža navode da bioskopi otkazuju projekcije i žale se da prodavci hrane zloupotrebljavaju situaciju velikim podizanjem cena svežih poljoprivrednih proizvoda.

Na slikama objavljenim na internetu posle izolacije grada vide se dugi redovi i prazne police u supermarketima.

Lokalne vlasti su naložile svim stanovnicima da nose maske na javnim mestima i pozvale državne službenike da ih nose na poslu. Slične mere uvode se i u obližnjim gradovima, u kojima će od petka biti obustavljen javni prevoz, zatvorena pozorišta, bioskopi, kafići i drugi objekti za zabavu.