Šta ako se Bajdenu nešto desi? Pred nama bi bio istorijski presedan!

Možda se čini morbidno, ali s obzirom na to da novoizabrani predsednik SAD Džo Bajden sa svojih 78 godina važi za najstarijeg predsednika u istoriji i kandidovao se usred pandemije koronavirusa, mnogi žele unapred da razjasne šta bi se dogodilo ukoliko on umre pre stupanja na dužnost.

Bajden
Bajden, Foto: Tanjug/AP

Novoizabrani američki predsednik, Džo Bajden, uskoro će ući u Belu kuću, ali mnogi se brinu za njegovo zdravlje. Samo pre nekoliko dana doživeo je novu nezgodu, kada je pao i povredio nogu.

S obzirom da je preživeo i tumor na mozgu kao i brojne tragedije, ovakve slutnje su donekle i opravdane.

U slučaju da se najcrnje prognoze zaista i dogode, na njegovo mesto bi mogla da dođe ni manje ni više nego žena (po prvi put u istoriji SAD), Bajdenova izabrana potpredsednica Kamala Harris.

Ko je Kamala?

Potpredsednica Džoa Bajdena rođena je u Oaklandu, Kaliforniji. Majka joj je rođena Indijanka, a otac Jamajčanin. Harisova je dete razvedenih roditelja, a njena samohrana majka Šamala Gopalan Haris, aktivistkinja u borbi za građanska prava, bila je svesna toga da će  usvojena domovina videti njene dve ćerke kao crne devojke i bila je odlučna u nameri da one izrastu u sigurne, ponosne crnkinje. 

Kamala je za jedan inostrani medij izjavila da bez obzira na sve, ona sebe vidi i opisuje kao „Amerikanku“. Svoje rane godine provela je u  u Kanadi sa svojom sestrom i majkom i pohađala školu u Montrealu. 

Njena ambicija i oštroumnost došli su do izražaja dok je studirala 80-ih na Univerzitetu Harvard, jednom od najistaknutijih koledža i univerziteta i gde je bila učlanjena u debatni klub. Tamo je pokazala veštine koje su joj omogućile da bude jedna od retkih žena koja probija barijere. 

2003. godine je postala glavni tužilac za San Francisko, pre nego što je izabrana za prvu ženu i prvu crnkinju koja je obavljala funkciju državnog tužioca u i glavnog advokata u Kaliforniji, najmnogoljudnijoj američkoj državi.

2014. godine se udala za advokata Daga Emhofa, koji danas učestvuje u kampanji Džoa Bajdena, a magazin Elle ih je, kao i Dagovu decu iz prvog braka na svojoj naslovnici prikazao oličenje moderne američke „mešane“ porodice.

Stekla je reputaciju jedne od zvezda u usponu Demokratske stranke, koristeći ovaj zamah da pokrene svoj izbor za mlađu američku senatorku u Kaliforniji 2017. godine.

Ona je prva žena, prva crnkinja i prva Amerikanka indijskog porekla na položaju potpredsednika Amerike. Njena pobeda je istorijska, ali nije samo njena, već je deli sa bezbroj crnkinja kojima je otvorila put. 

Sudeći po njenim dosadašnjim uspesima i dostignućima na mnogim poljima, nije isključeno da će ova jaka žena u slučaju da se desi Bajdenu desi ono najgore - postati njegova dostojna zamena.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi