Ruska vojska
Printscreen/Youtube
Ruska vojska

Printscreen/Youtube

Foto: Printscreen/Youtube

 

* Tajvan je ostrvo u istočnoj Aziji. Zajedno sa susednim manjim ostrvima od 1949. funkcioniše kao de facto nezavisna država koja sebe naziva Republika Kina

* Vlasti Narodne Republike Kine kao i većina država sveta, uključujući i Srbiju, ne priznaju vladu Republike Tajvana i smatraju Tajvan delom Narodne Republike.

* Vašington je 1979. prekinuo diplomatske odnose s Tajvanom da bi priznao vlasti u Pekingu kao jedine predstavnike Kine ali je i dalje najmoćniji saveznik i glavni snabdevač oružjem odmetnutog ostrva

 

Kinesko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je Kina spremna da ide u rat ukoliko "ima ljudi koji bi se drznuli da pokušaju da odvoje Tajvan od zemlje", optužujući SAD za podrivanje globalne stabilnosti i osuđujući prodaju američkog oružja ostrvu koje Peking smatra delom svoje teritorije.

Kina, vojska

Profimedia.rs

Foto: Profimedia.rs

AP podseća da je Pentagon ranije ovog meseca objavio da je Stejt department dozvolio prodaju oružja na zahtev Tajlanda, a u arsenalu vrednom oko 2,2 milijarde dolara nalaze se i tenkovi, kao i rakete "Stinger".

Kina je na tu objavu odgovorila porukom da će nametnuti sankcije kompanijama iz SAD uključenim u taj posao.

Pročitajte i:

Svi mediji u Srbiji preneli su pod oznakom hitno vest da je Kina spremna za rat zbog lažne države.

 

BONUS VIDEO Ramuš Haradinaj će biti osuđen na doživotnu robiju?!