Srbija u strahu Tramp ili Hilari!

Nikola Kočović | vesti 2016-11-07 23:06:53 2016-11-07 23:06:53

Oko 225 miliona stanovnika Sjedinjenih Američkih Država danas će birati 45. predsednika, a većina onih sa kojima smo razgovarali smatra da je prethodna kampanja bila najprljavija i da su Hilari Klinton i Donald Tramp najnepopularniji predsednički kandidati u novijoj istoriji SAD.

Alo!

- Ne sviđaju mi se ni jedno, ni drugo. Iako smatram da je njen suprug bio dobar predsednik, Hilari je bila katastrofalna kao državna sekretarka. O Trampu, njegovim stavovima i izjavama ne bih trošio reči. Verovatno neću glasati - mišljenje je vozača autobusa koji je grupu novinara iz Srbije pokupio prilikom sletanja na aerodrom u Vašingtonu.

Za razliku od Srbije, vozeći se ulicama američkih gradova, nikada ne biste naslutili da je u toku kampanja - nema niti jednog bilborda, niti plakata, a jedino osobe obučene u plave majice demokrata, odnosno crvene republikanaca sa bedževima i promotivnim materijalom podsećaju na predizbornu ikonografiju u našoj zemlji. Međutim, kampanja na televiziji i drugim medijima je znatno intenzivnija.

- Tokom poslednjih nekoliko nedelja, Amerika je postala duboko polarizovano društvo, prljava kampanja je uticala na ljude, pa istraživanja pokazuju da bi izlaznost ove godine mogla biti najmanja još od predsedničkih izbora 1964. i da gotovo sigurno neće preći 50 odsto - naglašava Entoni Bojer iz Međunarodne fondacije za izborne sisteme.

Osim u medijima, aktivna je i kampanja od vrata do vrata, a glavnu ulogu u toj aktivnosti imaju volonteri. Dok je grupa novinara razgovarala sa jednim od lokalnih lidera demokrata u Milvokiju, pojavile su se dve devojke koje su izrazile želju da pomognu.

- Uplašene smo za budućnost naše zemlje ukoliko bi Tramp pobedio. Mislimo da bi tada svi postulati na kojima Amerika počiva bili ugroženi - ističu Kejt Devlin i Šenon Brenan.

 

BK: Tramp je kopirao Bogoljuba

Ono što je Bogoljub Karić pre 12 godina govorio u kampanji danas govori Donald Tramp, naveo je juče sajt BK. „Obojica su uspešni biznismeni, koji grade milione kvadrata i obojica su se politički aktivirali u želji da posrnulu zemlju izvedu na pravi put. Ušli su u kampanju da dođu na čelo zemlje kako bi svoje poslovno znanje i umeće primenili u izgradnju zemlje”, navodi razlika, pa dok je Bogoljub „mirio Beograd sa Tiranom, Prištinom, Zagrebom..”, Tramp je tokom kampanje napadao Afroamerikance, Meksikance i muslimane.

 

Jovanović: Tramp da bude manje zlo

Bivši šef jugoslovenske diplomatije Vladislav Jovanović smatra da u slučaju američkih izbora „ne postoji bolja opcija po Srbiju”. - Bolje da kažemo šta će biti gore po nas, a to će biti ako pobedi Hilari. Ukoliko Tramp trijumfuje, to ponovo neće biti dobro, jer on neće imati izbora nego da nastavi s dosadašnjom politikom SAD prema Balkanu, ali s druge strane nije popaljen da mrzi Srbiju ili Rusiju. Razumem zašto ogromna većina naših građana priželjkuje pobedu Trampa i ima više vere u njega, nego u ovu nesrećnicu Hilari, ali, na kraju, američki birači su ti koji odlučuju. U svakom slučaju, pretrpeli smo i gora zla, a ako smo izdržali Turke 500 godina, valjda ćemo i Amerikance - naveo je Jovanović.

 

FBI bez dokaza za Hilari, akcije poletele

Vrednosti akcija na svetskim berzama skočile su pošto je FBI saopštio da ta agencija nije pronašla dokaze za podnošenje krivične prijave protiv Hilari Klinton. Berze su bile u padu otkad je 28. oktobra FBI saopštio da će obnoviti istragu o spornim mejlovima Hilari Klinton dok je bila državna sekretarka SAD, što joj je smanjilo šanse za pobedu na današnjim izborima.

 

OBAMA: Tramp ne može da se izbori ni sa Tviterom!

Aktuelni predsednik Barak Obama javno je ismejao Donalda Trampa zato što mu je, navodno, njegov izborni štab zabranio da piše na Tviteru. „Ako neko ne može da se izbori sa Tviter nalogom, kako onda može da izađe na kraj sa šiframa za nuklearno oružje? Ako neko u tri ujutru krene da objavljuje postove po društvenim mrežama zato što ga je neka emisija ismejala, onda zaista ne možete da izađete ni na kraj s obavezom kao što su kodovi za lansiranje.”

 

Hilari u vođstvu

Hilari Klinton, demokratska kandidatkinja za predsednika SAD, u vođstvu je za tri procentna poena u odnosu na svog republikanskog protivkandidata Donalda Trampa, pokazuju rezultati završne ankete, koju su danas sproveli „Blumberg” i Institut za istraživanje javnog mnjenja „Selzer&Co”. Najnovije istraživanje je pokazalo da Klintonova uživa naklonost 44 odsto ispitanika, dok ih je Trampu naklonjeno 41 odsto.

Save

Save

Expand player
Pogledajte više