Vladimir Putin
Printscreen
Vladimir Putin

Printscreen

Vladimir Putin, Foto: Printscreen

Ovaj doktor političkih nauka i vodeći analitičar Organizacije dogovora kolektivne bezbednosti (ODKB) u aprilu 2015. izneo je niz tačnih zapažanja i prognoza. Još tada – znatno pre zvaničnog uključenja Rusije u rat u Siriji i više od godinu dana pre neuspelog puča protiv Redžepa Tajipa Erdogana – ocenio je da je ruski „strateški zadatak da uz pomoć ekonomskih poluga iščupamo Tursku iz agresivnog vojnog bloka NATO-a”.

“Ali, Turska ne može biti naš ključni saveznik na Balkanu. To treba da bude Beograd, a Turska da utiče na svoju zonu odgovornosti na Bliskom istoku”, rekao je Panarin i najavio da će gasovod „Turski tok” početi da radi 2020. godine, prenosi beograd.in.

U srpskoj javnosti profesor Panarin – osim što je 1998. ocenio da bi SAD u budućnosti mogle da se raspadnu na šest delova – poznat je i po tome što je 2006. najavio formiranje Evroazijske unije. Ako je to tada ličilo na naučnu fantastiku, devet godina kasnije ovaj savez je postao realnost. Njegova zamisao je da EAEU ima četiri prestonice: Sankt Peterburg, Kijev, Alma Atu i Beograd. „Beograd vidim kao prestonicu velike Balkanske konfederacije, koja bi obuhvatala sve balkanske države, moguće i Mađarsku. Balkanski vektor i Beograd trebalo bi da budu veza s malom Azijom”, poručio je tada Panarin.

Pre četiri i po godine rekli ste da se 2020. može očekivati priključenje Srbije Evroazijskoj uniji. Tada ste najavili da će iste godine biti pušten u rad i gasovod „Turski tok”, što se, čini se, i ostvaruje. Beograd ovih dana potpisuje veliki sporazum sa EAEU – da li ste na to mislili?

Govorili ste da Beograd vidite kao jednu od četiri prestonice Evroazije, na čelu Balkanske konfederacije, koja bi, moguće, obuhvatala i Mađarsku?

Problem Kosova i Metohije i dalje je otvoren i opterećuje Srbiju, kako vi na to gledate?

– Kriza na KIM ima mnogo uzroka, ali ne zaboravite da je jedan od važnih bio Prvi svetski rat. Britanska imperija je izazvala Prvi svetski rat kako bi uništila svoje glavne geopolitičke rivale – Rusku i Nemačku carevinu. Srbija je pretrpela ogromne gubitke, nakon čega je počelo aktivno naseljavanje Albanaca na KiM. Tome je i Tito, koji je bio pod britanskim uticajem, dao svoj doprinos.

Istorijska analiza pokazuje da su Britanci tajna sila neprijateljski raspoložena prema pravoslavnoj Srbiji. Britanija više od 100 godina inicira razvoj kosovske krize. Nova runda počela je upadom kosovsko-albanskih specijalnih snaga u opštine sa srpskim stanovništvom na severu pokrajine, 28. maja 2019. i privođenjem 13 lokalnih Srba. Trenutak nije izabran slučajno – odmah nakon govora predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Narodnoj skupštini o kosovskom pitanju. Uz podršku Rusije situacija se tada stabilizovala.

Sada Vašington želi da se ubrza postizanje rešenja na KiM?

Vaša nova knjiga „Hibridni rat – teorija i praksa” bavi se fenomenom o kome se mnogo govori poslednjih godina. Vi kažete da je to strategija koja kombinuje običan i informativni rat?

NATO je razvijao hibridnu ratnu strategiju duži niz godina. Američki general Džejms Matis, bivši šef Pentagona, i pukovnik Frenk Hofman objavili su 2005. značajan članak „Budućnost rata: uspon hibridnih ratova”. U strateškom konceptu NATO iz 2010, „hibridne pretnje” se definišu kao pretnje koje stvara protivnik sposoban da adaptivno koristi tradicionalna i netradicionalna sredstva za postizanje sopstvenih ciljeva.

To je kombinovanje vojnih snaga, političko-diplomatskih, finansijsko-ekonomskih, informaciono-psiholoških i informaciono-tehničkih metoda pritisaka, i obojenih revolucija, terorizma i ekstremizma, delovanja specijalnih službi, snaga za specijalne operacije i struktura javne diplomatije, koje se sprovode u skladu s planom neke vlade, vojno-političkog bloka ili transnacionalnih korporacija.

Preti li Srbiji i Balkanu ponovo opasnost veće destabilizacije, odnosno hibridnog napada, i ko bi mogao da ga izvede?

Srbija i Balkan su u opasnosti od destabilizacije. Pokretač hibridnog napada, kao i do sada, može biti London i njegov dugogodišnji agent Džordž Soroš, rodom iz susedne Mađarske, u kojoj stalno pokušava da destabilizuje situaciju. Soroš je organizovao migracionu krizu pre nekoliko godina na Balkanu, kada su milioni mladih s Bliskog istoka, iz Afrike i Avganistana prošli preko Srbije.

Naime, Balkan je strateško mesto za britansku kontrolu nad Evropom i Bliskim istokom. Zaista se nadam da će se 2020. dogoditi nova Jalta, kao 1945. godine. I da će tri glavna svetska lidera – Vladimir Putin, Donald Tramp i Si Đinping moći da stvore novi, pravedniji sistem međunarodnih odnosa zasnovan na dijalogu civilizacija i obostrano korisnoj saradnji među narodima.

PROČITAJTE JOŠ