NATO
EPA
NATO

EPA

NATO, Foto: EPA

Jens Stoltenberg, generalni sekretar organizacije, rekao je u utorak španskom listu El Mundo da je otvoren za dijalog sa Moskvom, ali i da je pripremljen za neprijateljstva. U komentarima citiranim u ruskim medijima, on je insistirao da "moramo da pošaljemo jasan signal Rusiji. Ako žele sukobe, mi smo spremni. Ako žele da sarađuju, biće nam drago. “

Prema vojnom šefu, Rusija je „naš sused. Oni imaju interese - moramo izbegavati incidente, posebno na granicama. “

Njegovi komentari dolaze samo jedan dan nakon što je članovima bloka rekao da treba da izdvoje više sredstava za povećanje svog prisustva na ruskim granicama. Na konferenciji za štampu u ponedeljak, rekao je da planira da predloži „povećanje finansiranja za naše osnovne aktivnosti zadržavanja i odbrane“. Dodao je da će „ovo podržati raspoređivanje naših snaga i borbenih grupa na istočnom krilu alijanse, kao i vazdušne patrole, raspoređivanje mornarica i vežbe“.

Moskva je više puta upozoravala da ove ratne igre predstavljaju pretnju bezbednosti u regionu i da mogu dovesti do katastrofalnog sukoba Rusije i Zapada. U decembru je zamenik ministra odbrane zemlje Aleksandar Fomin rekao novinarima da je prošle godine „aktivnost vazdušnih i pomorskih snaga [NATO-a] značajno porasla i da se situacije koje mogu dovesti do ozbiljnih incidenata sve više pojavljuju“.

Istovremeno, šefovi NATO-a rekli su da su njihovi piloti preleteli najmanje 350 naleta kao odgovor na ruske vojne manevre. „Poslednjih godina videli smo povećan nivo ruske vojne vazdušne aktivnosti blizu granica Alijanse“, rekla je portparol NATO-a Oana Lungesku.

„Uvek smo na oprezu.“

Pročitajte još:

Komentari (3)

vlada

16.02.2021 17:52

I Napoleon i Hitler bili spremni,BILI.

ringispil

16.02.2021 21:24

Ne zaboravite i limene sanduke, za svaki slucaj.

braka

17.02.2021 10:39

Iznurivanje Rusije non stop.