Južno kinesko more
Wikipedia
Južno kinesko more

Wikipedia

Južno kinesko more, Foto: Wikipedia

Komentari kontraadmirala Luo Juana izneti su u govoru o kinesko-američkim odnosima koji je dao 20. decembra, prenosi "Njuz korp" iz Australije.

Luo je rekao da će potonuće američkih brodova rešiti tekuće teritorijalne sporove u tom delu sveta.

- Ono čega se Sjedinjene Države najviše boje jesu žrtve - rekao je admiral Luo.

On je procenio da će potonuće američkog nosača dovesti do smrti 5.000 vojnika i žena. Potapanje dva takva broda udvostručilo bi broj žrtava na 10.000.

PROČITAJ JOŠ:

- Videćemo koliko je Amerika uplašena - rekao je.

Luo (67) ima rang kontraadmirala u mornarici Narodne oslobodilačke vojske Kine, a istovremeno je i zamenik šefa Kineske akademije vojnih nauka.

Autor, društveni komentator i vojni teoretičar, Luo je u prošlosti bio poznat po izražavanju oštroumnih, antiameričkih pogleda. U svom obraćanju na samitu vojne industrije za 2018. u Šenženu, Luo se hvalio snagom kineskog naoružanja, koja uključuje protiv-brodske balističke i krstareće rakete, koje bi mogle da pogode američke nosače.

Trgovinske rute u Južnom kineskom moru

Wikipedia

Trgovinske rute u Južnom kineskom moru, Foto: Wikipedia

Luo je rekao da je SAD ranjiva i da Kina treba da iskoristi svoju snagu da napadne nedostatke neprijatelja.

- Napad gde god se neprijatelj boji da bude pogođen. Gde god je neprijatelj slab ... - rekao je.

Kina i SAD već godinama su u sukobu oko brojnih geopolitičkih pitanja, uključujući pritisak Pekinga na teritorijalna potraživanja u Južnom i Istočnom kineskom moru. U Južnom kineskom moru, Sjedinjene Države su kritikovale izgradnju ostrva Kine na malim grebenima i u plitkim vodama, i njihovu instalaciju vojnih objekata, uključujući avionske piste i dokove.

Kineski razarač brod ratni vojska mornarica

Printscreen

Kineski razarač brod ratni vojska mornarica, Foto: Printscreen

Kina tvrdi da je suverenitet "neoborivog" nad većim delom Južnokineskog mora i ostrva u njemu, i optužuje Sjedinjene Države da podižu vojnu napetost svojim mornaričkim prisustvom tamo.

Brunej, Malezija, Filipini i Vijetnam takođe polažu pravo na deo voda, kroz koje svake godine prolazi oko 5 triliona dolara. Tajvan isto polaže pravo na teritorijalne vode, a ovo ostrvo predstavlja još jedan problem oko kojeg se spore Vašington i Peking.

Peking ostrvo smatra svojom otcepljenom pokrajinom koja mora da bude ujedinjena sa kopnom, čak i ako to znači korišćenje vojne sile. Ali Tajvan, koji je zvanično priznat od strane dvedeset država, insistira na autonomiji.