turski pekar, pita, putin
printscreen youtube
turski pekar, pita, putin

printscreen youtube

turski pekar, pita, putin, Foto: printscreen youtube

*Pekar iz grada Bursa odlučio da počasti ruskog predsednika Putina

* Ispekao mu četiri kilograma pite zeljanice

* Šalje u Moskvu jer je Rusija isporučila Turskoj S-400

Pekar iz turskog grada Bursa, Hasan Adžar, čiji je kolač ušao u Ginisovu knjigu rekorda, izjavio je da namerava da ispeče tradicionalni turski burek za predsednika Rusije Vladimira Putina, a povod je - početak isporuke ruskih protivvazdušnih raketnih sistema S-400 Turskoj.

PROČITAJTE JOŠ:

 

- Početak isporuka protivvazdušnih sistema S-400 Turskoj, o kojima se toliko govorilo u našoj zemlji, bio je dobrodošla vest za nas. Shvatajući koliko je to važno za nacionalnu bezbednost naše zemlje, kao i za odnose između Turske i Rusije, želim da dam svoj doprinos za razvoj odnosa između naših zemalja. Zbog toga ću uložiti sve svoje napore i ispeći i poslati danas u Kremlj, lično Vladimiru Putinu, našu tradicionalnu pitu - burek - rekao je pekar.

turski pekar, pita, putin

printscreen youtube

turski pekar, pita, putin, Foto: printscreen youtube

 

Adžar je dodao da će pita biti sa sirom i spanaćem. Ukupna težina paketa biće četiri kilograma. Prema njegovim proračunima, pošiljka bi trebalo da stigne u Moskvu u roku od pet dana, dok se "burek može jesti još deset dana od dana pečenja".

PROČITAJTE JOŠ:

 

- Tokom svoje poslednje posete Turskoj, gospodin Putin je izrazio želju da poseti turski restoran. Želim da ga pozovem u naš prelepi drevni grad Bursu i u moj restoran, gde ću mu napraviti najbolji burek - istakao je pekar.

 

Adžar je 2012. godine ušao u Ginisovu knjigu rekorda za najveći burek, čija je dužina bila 2.023 metra.

Ugovor za nabavku četiri diviziona S-400 vredan 2,5 milijarde dolara zaključen je 2017. godine. Turska će deo ugovora za S-400 platiti sama, a deo preko ruskog kredita. Prema rečima vicepremijera Rusije Jurija Borisova - ugovor predviđa opciju i nakon završetka glavnog dela isporuke. Prva isporuka S-400 stigla je u Tursku u petak 12. jula, dok je drugi deo isporučen u subotu 13. jula u jutarnjim časovima.