Specijalna tajna služba pratila telefone zaraženih koronom!

Povremenim korišćenjem ove metode u martu 2020. godine kontrateroristička agencija Šin Bet je nadgledala zaražene pacijenete i otkrivala osobe sa kojima su zaraženi dolazili u kontakt

Izrael
Izrael, Foto: EPA

Izraelski Vrhovni sud je danas zabranio vladi da prati mobilne telefone ljudi inficiranih kovidom, a predlog je označio kao grubo kršenje ljudskih prava.

Povremenim korišćenjem ove metode u martu 2020. godine kontrateroristička agencija Šin Bet je nadgledala zaražene pacijenete i otkrivala osobe sa kojima su zaraženi dolazili u kontakt, preneo je Rojters.

Od početka pandemije nevladine grupe za ljudska prava su apelovale na sud da obrati pažnju na kršenje prava, dok su poslanici u parlamentu izrazili sumnju u efikasnost praćenja ljudi.

Sud je izrazio zabrinutost da bi praćenje mobilnih telefona od privremene mere moglo da postane trajna, pa je dao rok vladi do 14. marta da prekine s praćenjem, kao i da se usmeri na zaražene koji odbijaju epidemiološke mere.

"Nadamo se da će ovo pokazati pravi smer vladi i da će parlament skrenuti sa vrlo klizavog puta, koristeći ekstremne i nedemokratske mere u borbi protiv kovida", saopštilo je Udruženje za ljudska prava u Izraelu.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi