Huan Karlos sa ljubavnicom
screenshoot
Huan Karlos, bivši kralj Španije

Tanjug/AP

Huan Karlos, bivši kralj Španije, Foto: Tanjug/AP

Snimljeni razgovori bivše ljubavnice, sumnjivi finansijski poslovi na naslovnim stranama i nasleđe u ruševinama.

Nizanje šokantnih optužbi za korupciju i pranje novca protiv bivšeg kralja Španije Huana Karlosa bacilo je senku na samu budućnost monarhije, pod vladavinom njegovog sina kralja Filipa.

Huan Karlos delovao je kao da će ostati upamćen u istoriji kao lider koji je umešno preveo Španiju iz diktature u demokratiju posle smrti generala Franciska Franka 1975. godine, ali privatne finansijske aktivnosti ovog 82-godišnjaka dovele su do čak dve istrage, u Švajcarskoj i Španiji.

Zašto se Filip našao u procepu

Nakon što je Huan Karlos abdicirao 2014. godine zbog glasina o njegovom skandaloznom privatnom životu, kralj Filip odlučio je da se predstavi kao stroga ličnost, za razliku od njegovog oca koji je privlačio pažnju, u zemlji u kojoj monarhija ne uživa veliku podršku.

Ali Filipove ime takođe je povezano sa luksuznim načinom života koji su finansirali očevi ofšor milioni, što je dovelo do poziva na reforme i veću odgovornost. Kralj se trenutno nalazi pod pritiskom da se ogradi od vlastitog oca.

Tragom kraljevskog novca

Jedan švajcarski tužilac je 2018. godine reagovao na medijske glasine o prikrivenom bogatstvu Huana Karlosa i pokrenuo istragu, saslušavši švajcarskog advokata bivšeg kralja, njegovog finansijskog savetnika i druge saradnike, uključujući bivšu ljubavnicu Korinu zu Sajn-Vitgenštajn.

Tekuća istraga tužioca Iva Bertose bavi se poklonom u vrednosti od 100 miliona dolara Huanu Karlosu od kralja Saudijske Arabije 2008. godine i da li je on imao veze sa dodeljivanjem ugovora u vrednosti od 6,7 milijardi evra španskom konzorcijumu za izgradnju brze pruge od Medine do Meke tri godine kasnije.

Bertosa je otkrio postojanje dva ofšor fonda povezana sa švajcarskim bankovnim računima.

Jedan je panamska Fondacija Lukum, osnovana da bi primila poklon od 100 miliona dolara od pokojnog kralja Abdulaha i ugašena 2012. godine, sa gotovo čitavom sumom doniranom gospođi Zu Sajn-Vitgenštajn, poslovnoj ženi poreklom iz Nemačke.

Zu Sajn-Vitgenštajn poseduje ugovor koji je potpisao lično Huan Karlos i koji potvrđuje da je donacija „bespovratni poklon" a ne pranje novca, ali kaže i da je vratila novac koji joj je pozajmio Lukum da bi kupila dva stana koji su koristili ona i Huan Karlos u švajcarskom odmaralištu Vilars.

Drugi fond je Fondacija Zagatka, registrovana u Lihtenštajnu čiji je primarni korisnik Alvaro De Orleans.

On je daleki kraljev rođak kog je saslušao Bertosa zbog nejasnoća zašto je njegov račun primao višemilionske uplate od prekomorskih poslovnih sporazuma, istovremeno izdvajajući više od pet miliona evra na letove privatnim avionom koje je koristio Huan Karlos.

De Orleans tvrdi da je pomogao kralju iz osećaja „porodične časti" i da su Zagatkini milioni samo njegovi.

U junu su tužioci španskog Vrhovnog suda saopštili početak prve istrage ikada pokrenute protiv Huana Karlosa u njegovog vlastitoj zemlji, da bi se utvrdilo da li bivši kralj može biti optužen za bilo kakav zločin povezan sa saudijskim novcem.

Bivši kralj i dalje uživa imunitet od krivičnog gonjenja za bilo koje delo počinjeno pre abdikacije 2014. godine.

Kad je sve krenulo loše po Huana Karlosa?

Nagoveštaji i glasine o raskošnom životu Huana Karlosa, njegovim navodnim vanbračnim aferama i vezama sa korumpiranim poslovnim sporazumima bili su česti tokom njegove vladavine.

Ali španski mediji i politički establišment uglavnom su žmurili nad tim, sve dok monarha nije zadesila nesreća u aprilu 2012. godine dok je upražnjavao jednu od najvećih strasti: lov.

Nije lovio divlje svinje ili jelene kod kuće, već slonove u Bocvani, dok je nezaposlenost u Španiji stizala do rekordnih 24 odsto u najgoroj recesiji otkako je Huan Karlos uveo zemlju u demokratiju.

Huan Karlos je slomio kuk, a kad je morao hitno da bude vraćen avionom u Španiju, paravan njegovog tajnog putovanja bio je srušen.

Nesreća u lovu desila se ubrzo nakon odvojenog skandala u koji je bio umešan kraljev zet Inaki Urgangarin, u istrazi prevare zbog koje je na kraju 2018. godine završio u zatvoru.

Prethodno popustljivi mediji okrenuli su se protiv Huana Karlosa. Španci su ubrzo nakon toga saznali da je njihov kralj bio u Bocvani sa ljubavnicom, Zu Sajn-Vitgenštajn, o trošku saudijskog magnata.

Niz zdravstvenih problema i stalne glasine o njegovom privatnom životu doveli su do odluke o abdiciranju u korist kralja Filipa u junu 2014. godine. Ali najgore je tek čekalo čoveka sa novom titulom „kralja emeritusa".

Bombastična otkrića na snimku

Onlajn novine El Espanjol su 2018. godine objavile niz članaka zasnovanih na snimljenim razgovorima između Zu Sajn-Vitgenštajn i Hozea Viljareha, bivšeg policijskog istražitelja koji se trenutno nalazi u zatvoru. Bivša ljubavnica Huana Karlosa nije znala da Viljareho ima običaj da snima svoje razgovore sa bogatima i moćnima.

Govoreći sa njim u svom londonskom domu 2015. godine, Zu Sajn-Vitgenštajn opisuje događaje za koje tvrdi da su bili nespretni pokušaji Huana Karlosa da opere novac.

Huan Karlos sa ljubavnicom, Foto: screenshoot

Ona pominje vlastito iznenađenje kad joj je naprasno rečeno da je od kralja Maroka na poklon dobila imovinu u vrednosti od tri miliona evra, pre nego što je zamoljena da je prosledi dalje bivšem španskom monarhu.

„Oni kažu: 'Ona ne želi da to vrati nazad'. Ali ukoliko to učinim, to je pranje novca i ići ću u zatvor", čuje se kako Zu Sajn-Vitgenštajn govori na snimku.

Ona je potom tvrdila da su članovi španske obaveštajne službe CNI organizovali kampanju zastrašivanja kako bi je privoleli na saradnju.

„Kralj nema predstavu šta je legalno, a šta nije", rekla je Zu Sajn-Vitgenštajn.

Snimci su direktno doveli do otvaranja istraga u Ženevi i u španskom Nacionalnom sudu. Špansku istragu u međuvremenu je preuzeo Vrhovni sud, jer je to jedina sudska instanca sa ovlašćenjem da vodi istragu protiv bivšeg kralja.

Nove šteta po kraljevsku porodicu

Iako se točkovi pravde okreću sporo i možda nikad neće dovesti do toga da Huan Karlos završi na optuženičkoj klupi, medijska brana je bila probijena kad je u pitanju raskošni životni stil bivšeg kralja.

Španski list El Pai, tradicionalno tvrdi poklonik Huana Karlosa, obelodanio je kako je ovaj leteo u Švajcarsku 2010. godine da bi pokucao na vrata čoveka zaduženog za upravljanje njegovim bogatstvom i predao mu u ruke aktovku sa 1,9 miliona dolara u gotovini za koje je rekao da su poklon od vladara Bahreina.

Možda najštetnije po špansku monarhiju kao instituciju bilo je otkriće iz marta da je Filip imenovan kao glavni naslednik fondova Lukum i Zagatka, što je dovelo do toga da aktuelni kralj saopšti da se odriče bilo kakvog ekonomskog nasledstva koje mu je Huan Karlos možda ostavio.

U neprikosnovenom saopštenju španske kraljevske porodice, najavljeno je i da Huan Karlos više neće dobijati godišnji džeparac od otprilike 200.000 evra iz zvaničnog državnog budžeta. Huan Karlos od tada više nije viđen u javnosti.

Šta bi moglo dalje da se desi?

Bivši kralj nema imunitet u Švajcarskoj, bez obzira na datum činjenja mogućih zločina, tako da ostaje da se vidi hoće li tužilac Bertosa podići optužnicu protiv njega.

Što se tiče istrage koju vodi španski Vrhovni sud, većina eksperata smatra da će bivši kralj izbeći optužbe, jer je većina potencijalnih krivičnih dela počinjeno pre njegove abdikacije.

Španski Kongres takođe je do sada glasao protiv manjine sastavljene od levičarskih i regionalnih partija koje su tražile osnivanje istražnog odbora o poreklu ofšor bogatstva Huana Karlosa.

Ali šta će biti sa budućnošću kralja Filipa u zemlji u kojoj ankete govore da su građani podeljeni po pitanju toga da li zemlja treba da ostane monarhija?

Tri dana nakon što je saopštio da se odriče očevog bogatstva, kralj Filip je govorio na televiziji obraćajući se Špancima u izolaciji povodom pandemije Kovida-19, ne pominjući nijednom rečju skandale, dok je glasna manjina građana udarala u šerpe na balkonima iz protesta zbog ponašanja kraljevske porodice.

Šta treba Filip da uradi?

Poslednjih nedelja, Kraljevska porodica odbijala je da komentariše bilo kakva nova otkrića o onome za šta trenutno govori da je „privatni život" Huana Karlosa.

Ali napisi o milionima evra koje su u rezidenciju Zarzuela kraljevske porodice donosili Huan Karlos i njegovi plaćeni asistenti - i pojavljivanje novog snimka na kom Zu Sajn-Vitgenštajn govori da je bivši kralj koristio svoje bogatstvo da plati sve troškove porodice „u gotovini" - ne pomažu mnogo da se kralj Filip distancira od očevih grehova.

Neki tvrde da Filip mora da napravi krupnije korake ka jasnom razgraničavanju sa prošlošću.

Premijer Pedro Sančez nedavno je priznao da su optuže izrečene protiv Huana Karlosa „uznemirujuće" i da je on za reformu ustavnog principa apsolutnog imuniteta španskog poglavara.

Hose Antonio Zarazlehos, istaknuti sledbenik španske monarhije i bivši urednik rojalističkog lista ABC, rekao je da kralj Filip mora da preduzme dalje korake kako bi osigurao budućnost na prestolu, uključujući „fizičko uklanjanje" Huana Karlosa iz palate Zarzuela.

„Filip treba da pruži potpuno javno objašnjenje španskom društvu i da razmisli o javnom deklarisanju prihoda, baš kao što to rade izabrani političari".