Šibenik Hrvatska more plaža
Profimedia
Šibenik Hrvatska more plaža

Profimedia

Šibenik Hrvatska more plaža, Foto: Profimedia

Petogodišnja Rouz Karter šetala je plažom Durdl Dor u Dorsetu sa svojom majkom Sofijom i sestrom Džulijet, kad ju je udario talas visok 2,5 metara i odneo je devet metara u more.

Sofija Karter (32) odvela je ćerke na popularno mesto na plaži, dok je njen muž Martin bio na poslu. Porodica, iz Solsberija, u Viltširu, uživala je u šetnji kad se dogodila tragedija. Dok su majka i ćerke prolazile obalom, udario ih je talas. Majka je uspela da se uspravi na noge, ali je talas odneo njenu petogodišnju ćerkicu u more.

Pročitajte još:

- Talasi su bili jaki pa smo ih posmatrale sa plaže. Nisam mislila da je to opasno. Moja starija ćerka je išla ispred mene, a Rouz je bila oko tri metra iza mene. Videla sam veliki talas koji je išao iznad naših glava i oborio je s nogu. Ja bila uvučena pod vodu dva-tri puta i kad sam se uspravila nisam više videla Rouz – ispričala je majka.

Nju je jedan čovek izvukao iz talasa i onda je videla da je Rouz odvučena u more. Majka je počela da zapomaže i u pomoć je priskočila prolaznica, kako se ispostavilo u pitanju je bila bivša atletičarka Lusi Sejvior iz Vinčestera, koja je otrčala u vodu za malom Rouz.

Uspela je da joj se približi na oko pola metra kad ju je pogodio sledeći talas. Uprkos herojskom pokušaju spasavanja, devojčica se udavila. Sejvior se izvinila porodici devojčice što nije uspela da je spase.

- Kao atletičarka triatlona mnogo sam plivala i uspela sam da prođem dva reda talasa, ali treći me je pogodio – dodala je ona.

Takođe je rekla da je provela neko vreme pokušavajući da otera majku od vode, ali da je ova stalno ulazila nazad, idući ka ćerci. Talas je bio toliko jak da je Sejvior završila sa slomljenim rebrom, preneo je BBC.