Redžep Tajip Erdogan
Shutterstock
Redžep Tajip Erdogan

Shutterstock

Redžep Tajip Erdogan, Foto: Shutterstock

Turci su ipak pokrenuli opšti rat protiv Sirije. Koriste dronove, artiljeriju, specijalne snage koje se zajedno bore s teroristima protiv sirijske vojske i tako dalje. Na frontu se mogu videti zverstva turskih vojnika, koji su delima pokazali da se ni po čemu ne razlikuju od militanata takozvane „Islamske države“.

Današnja eskalacija dolazi dan nakon intenzivnih pregovora Ankare sa raznim akterima, uključujući NATO, SAD evropske kancelarije, a posebno Rusiju, od koje je Erdogan tražio da ga ostavi „jedan na jedan“ sa Asadovim snagama.

Turska vojska

Twitter/Youtube/Printscreen

Turska vojska, Foto: Twitter/Youtube/Printscreen

Nakon pregovora dve delegacije zaključilo se da će obe strane uticati na sukobljene tabore u Idlibu da se smanji opseg borbi. Sirijska vojska je, kao i uvek, obustavila opsežnu kampanju, a Turcima i islamskim teroristima je bilo dovoljno nekoliko sati relativnog mira za pregrupisanje snaga i pokretanje velikog protivnapada na frontu južno od puta M4.

No, o ovoj operaciji ćemo nešto kasnije. Ovde je važno naglasiti da je Ankara nakon ovoga izgubila i poslednji atom kredibiliteta u Moskvi i današnji apel ministra spoljnih poslova Mevluta Čavušoglua, koji je od kolege Sergeja Lavrova tražio da dogovori hitan sastanak Putina i Erdogana, teško će naići na razumevanje Moskve, posebno nakon upada turskih policijskih snaga u kancelarije agencije "Sputnjik" u Ankari i hapšenja glavnog urednika Mahira Boztepea.

Sirijska vojska

Youtube/Printscreen

Sirijska vojska, Foto: Youtube/Printscreen

I pre nego što se krene u pregled događaja treba upozoriti čitatelje na to da je informacijski rat u toku i da se mnoge informacije koje kruže po medijima temelje na saopštenjima na Twitteru, bez dokaza da se to zaista dogodilo, posebno kada se govori o gubicima suprotne strane, što se odmah može videti u izjavi turskog ministra odbrane koji je za nekoliko dana „uništio sirijsku vojsku“, sveo je na ostatke ostataka vojne sile koja ratuje devet godina i uspela je zemlju da odbrani od islamističke pobune i spoljne agresije, koju, među ostalima, najaktivnije sprovodi upravo Erdoganova Turska.

Objava rata Siriji

Turska je u Idlibu pokrenula kampanju "Prolećni štit", čime je de facto objavila rat Damasku. Saopštenje o objavi rata je danas izdao turski ministar odbrane Hulusi Akar, koje je rekao da je kampanja počela 27. februara, što znači da su svi pregovori vođeni s unapred dizajniranim planom za napad na arapsku republiku.

- Operacija "Prolećni štit", koja je pokrenuta 27. februara kao odgovor na napad na turske vojnike, uspešno se nastavlja. Do danas je uništen jedan bespilotni dron i osam helikoptera, 103 tenka, 72 haubice, tri sistema protivvazdušne odbrane, a 2.212 vojnika sirijskog režima ubijeni su - rekao je ministar Akar za NTV.

Iako je sirijska vojska pretrpela gubitke, ovi koje je izneo general vojske NATO pakta koja je sklopila neslužbeni savez sa sirijskom Al-Kaidom i čiji vojnici odsecaju glave neprijatelju, a službena su oružana sila koja je potpisala Ženevsku konvenciju, definitivno su prenapumpani.

Džihadisti

Shutterstock

Džihadisti, Foto: Shutterstock

Akar je naglasio da je cilj operacije bio “ne sukobiti se sa Rusijom i da je turskoj vojsci zadatak da spreči zločine koje je počinio Asadov režim, ukloni radikalne elemente i spreči talase migracije”.

Ovde imamo i drugu bezočnu laž, jer Turci ne da nisu „eliminisali“ nijednog teroristu, već su sa njima zajedno na borbenim linijama i zajedno sprovode gnusne zločine kakve smo navikli da gledamo na snimcima koje je svojevremeno objavljivao ISIL.

Turska vojska

Youtube/Printscreen

Turska vojska, Foto: Youtube/Printscreen

Jednom kad se sve ovo završi, ovo će biti trajna mrlja na sad već vrlo upitnoj „časti“ turske vojske. Odrubljivanje glava neprijatelju je čin zbog kojeg bi oficir bilo koje vojske u svetu u budućnosti trebao da odbije da sedne za isti sto sa Turcima, sve dok ne uhapse počinitelje, izvine se porodicama izmasakriranih i zemlji čiji su to vojnici bili, u ovom slučaju Siriji.

Nebo nad Sirijom

Prema tvrdnjama turske strane, dronovi Ankare su sproveli udare po koloni koja se kretala u smeru fronta južnog Idliba, a potom su turski avioni F-16 u sirijskom vazdušnom prostoru u blizini turske granice oborili dva sirijska aviona Su-24. To su izvestili dopisnici kanala "ANNA News" sa mesta događaja i informacija se može smatrati tačnom. Osim toga, potvrđena je i u Damasku.

Otprilike u isto vreme je sirijska protivvazdušna odbrana, iako se ne zna kojim sistemima, oborila nad Idlibom turski dron, a onda je Damask vazdušni prostor nad Idlibom proglasio „zonom zabrane leta“.

Sirija

Printscreen/Twitter

Sirija, Foto: Printscreen/Twitter

U početku se ni državne agencije nisu mogle „složiti“ oko verzije događaja. Turska državna agencija "Anadolija" saopštila je kako je sirijski avion oboren nad Idlibom, a sirijska agencija "SANA" je to odmah demantovala i rekla da je reč o “avionu turskog režima” koji je oboren u regiji. Na kraju je to bio turski dron srušen iznad grada Sarakiba.

Potom je Glavni štab u Damasku dao saopštenje o uspostavi zone zabrane leta.

Sirijska vojska

Youtube/Printscreen

Sirijska vojska, Foto: Youtube/Printscreen

- Svaki avion koji prekrši naš vazdušni prostor tretiraće se kao neprijateljski avion koji se mora oboriti i sprečiti u postizanju njegovih ciljeva - stoji u kratkom saopštenju.

Snage odane predsedniku Sirije Bašaru al-Asadu, potpomognute ruskim vazdušnim snaga, poslepodne su obnovile ofanzivu u Idlibu, prenose ruski mediji.

Protivnapad Turaka, sirijske Al-Kaide i takozvane „umerene opozicije“

Samo nekoliko sati mira i suspenzije velikih operacija južno od puta M-4 je bilo dovoljno da Turci i islamističke terorističke grupe pregrupišu snage i pokrenu protivnapad na oslobođena područja. Ne može se govoriti o „probijanju odbrane“, jer u tako kratkom vremenu SAA nije ni uspostavila linije odbrane u pravom smislu reči, a nije ni nameravala, jer je plan bio ići dalje do magistrale M-4.

U protivnapadu su uspeli da vrate sirijske snage na oko pet kilometara južnije na polovini širine fronta i iznova okupiraju nekoliko sela.

Sirijska vojska

Youtube/Printscreen

Sirijska vojska, Foto: Youtube/Printscreen

Militanti sirijske Al-Kaide i Islamske stranke Turkestana su uz podršku turske artiljerije i napadačkih dronova potisnuli SAA zapadno od Kafr Nabela, gde su zauzeli nekoliko naselja.

Turski dronovi su potom napali grad Kafr Nabel, koji je ostao pod kontrolom sirijskih vladinih snaga.

Potvrđeno je da su Turci noć pre bombardovali konvoj SAA u blizini sela Kas istočno od Kafr Nabela. Sirijske snage su poslale pojačanja do dela fronta gde su militanti pokrenuli ofanzivu, ali su turske oružane snage otvorile vatru i nisu im dopustile da se probiju do područja Kafra Nabela i grada Hazarina, da bi se iz potonjeg povukle tokom nedelje.

Džihadisti

Youtube/Printscreen

Džihadisti, Foto: Youtube/Printscreen

Za evropsku publiku, kako bi dobili kakvu takvu podršku za svoju kampanju u Idlibu, Turci objavljuju snimke s mnoštvom sirijskih izbeglica, prve u Idlibu, a druge koji se sukobljavaju sa grčkim graničarima. Ovakva „kompilacija“ očito sugeriše Evropljanima da treba da podrže turske glavoseče u Idlibu, samo da se ne bi morali suočiti sa novom migrantskom krizom, iako Erdogan u rezervi ima dovoljno migranata u kampovima, došli ovi iz Idliba ili ne.

Šta je oboreno na nebu Sirije?

Ranije su turski F-16 ušli u sirijski vazdušni prostor i oborili dva sirijska Su-24, nakon čega su se vratili u Tursku.

Međutim, epizoda u području Sarakiba pokazuje militante sirijske Al-Kaide kako se raduju „oborenom sirijskom avionu“, misleći da je olupina na koju su naišli sirijski L-39. No, odmah su mogli da vide oznaku na olupini kakvu imaju NATO avioni, samo što očito pojma nemaju šta ti „krugovi“ znače.

Avioni

Youtube/Printscreen

Avioni, Foto: Youtube/Printscreen

Nakon objave njihove „radosti“ na društvenim mrežama, većini je odmah bilo jasno da je to turski dron. Proturski teroristički izvori su počeli masovno da brišu fotografije i video zapise navodno “srušenog sirijskog aviona”, koji se u stvari pokazao kako moderni turski bespilotni avion ANKA-S.

Od dva srušena borbena aviona, prvi je bio avion Su-24 i pao je u šumu u Beneen, nedaleko od Arihe blizu turske granice, a piloti drugog oborenog mlaznog aviona uspeli su da se katapultiraju i padobranima se spuste u Maršurin, selu na području pod kontrolom sirijske vlade.

Iranskom strpljenu se bliži kraj!

U području Kafr Nabela je u turskom napadu poginuo 21 borac proiranskih dobrovoljačkih milicija iz avganistanske i pakistanske brigade.

Iranski vojni savetodavni centar (MAC) u Siriji izjavio je da Turska nastavlja da izvodi artiljerijske napade na položaje proiranske milicije u Idlibu, usprkos suzdržavanju Teherana. S tim u vezi, iranska strana pozvala je Ankaru na “racionalan pristup sirijskom problemu Idliba koji će služiti interesima sirijskog i turskog naroda“.

- Naredili smo našim snagama da ne napadaju tursku vojsku u Idlibu kako bi im spasili život. Uprkos činjenici da su turske trupe bile nadomak naše artiljerije, odbili smo da ih napadnemo. Ali turska vojska nastavlja da puca po našim položajima i bazama - stoji u saopštenju Iranskog vojnog savetodavnog centra, koji takođe ima posmatračke punktove u regiji.

S tim u vezi, iranska vojska poziva turske snage da u ovoj situaciji deluju strogo racionalno i u skladu s interesima sirijskog i turskog naroda, navodi se u saopštenju.

- Još jednom ponavljamo da su turske trupe raspoređene u Idlibu nadomak naših oružanih snaga i lako bismo im se mogli osvetiti za bombardovanje naših baza - naglašava se u dokumentu.

Hasan Rohani

Associated Press

Hasan Rohani, Foto: Associated Press

Takođe je naznačeno da će Iran nastaviti da podržava sirijski narod i njegove oružane snage u ratu protiv terorizma sve dok Sirija ne bude potpuno oslobođena.

Ranije u nedelju turski predsednik Redžep Tajip Erdogan razgovarao telefonom s iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem. Prema kancelariji za odnose s javnošću turske predsedničke uprave, Erdogan i Rohani razgovarali su o bilateralnim odnosima i regionalnim pitanjima, pre svega o situaciji u zoni deeskalacije Idliba. Šta je Rohani mogao da čuje od Erdogana, nije poznato, ali sigurno nije dao nikakvu težinu njegovim obećanjima.

Agencije prenose da su nakon najnovije eskalacije ruski avioni naneli snažne udare po položajima i objektima militanata koje podržava Turska, islamističkog saveza Hajat Tahrir al-Šam, kojeg vodi sirijski ogranak Al-Kaide.

Redžep Tajip Erdogan

AP/Emrah Gurel

Redžep Tajip Erdogan, Foto: AP/Emrah Gurel

Ruski avioni su tukli i položaje takozvanog Nacionalnog oslobodilačkog fronta i Islamske stranke Turkestana, za koju Turci tvrde da je koalicija milicija „umerene opozicije“. Ciljevi islamskih militanata napadnuti su na području grada Džisr Al-ŠugurA i planine Al-Zavija, gde su Turci i islamisti od juče uspeli ponovo da zauzmu više naselja.

Izrael iz prikrajka

Ako pratite situaciju u celoj Siriji, primetili ste da je na jugu zemlje u pokrajini Dara buknula manja pobuna koja je odvukla deo tenkova i oklopnih borbenih vozila i jedinica na jug. U pojašnjenju onoga što se događa se može čuti da su pobunu potaknule izraelske obaveštajne službe koje deluju u regiji iz susednog okupiranog Golana.

Izraelska vojska

Shutterstock

Izraelska vojska, Foto: Shutterstock

Ovo objašnjenje zvuči logično, jer nije prvi put da Izrael pomaže islamističke radikale na jugu Sirije. Trenutno tamo nije bilo jakih vojnih snaga, osim kontrolnih punktova koje drže lokalne NDF snage. Aktivacija još jednog fronta, kako bi se smanjio pritisak na Al-Kaidu i Tursku stvara neslužbenu osovinu Tel-Aviv-Ankara, ali to nije ništa novo.

Čak i ako pobuna bude ugušena u nekoliko dana, obzirom na vrlo mali broj naoružanih militanata, sugeriše da Sirija u sukobu s Turcima nikada ne sme okrenuti leđa Izraelu, jer govorimo o saveznicima koji deluju u izuzetnoj komunikaciji ili preko posrednika, iako je prva verzija bliže istini.

Krokodilske suze Turaka

I za kraj, nakon krvoprolića u četvrtak, Turska je blokirala sve veće društvene mreže, priprema se za nametanje ratnog zakona, a zvaničnici su i pre Akara najavljivali objavu rata Asadu, ali i da će blokirati moreuz za brodove Syria Expressa i druge strašne „sankcije“, dok turske patriote pozivaju na ubijanje Rusa i izgradnju „kula do neba“ od ruskih lobanja.

Priča o „sporazumu“ s Rusijom u ovom kontekstu je jednostavno dobra informativna podloga za naivne, iako je verovatno da će sporazuma biti, ali onog na sastanku Putina i Erdogana kada se održi.

Vladimir Putin

Tanjug/AP

Vladimir Putin, Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin će se složiti da se Rusija neće boriti protiv Turske za „komad Sirije“, već će se boriti da Sirija ostane jedinstvena i nedeljiva, da u njoj ne bude međunarodno priznatih terorističkih grupa i da sirijski narod, bez pritiska i bez puške uperene u glavu ili s turskim nožem pod grlom, slobodno na izborima odabere svoje političko vodstvo.

Konačno, sve to piše u sporazumima iz Astane i Sočija, što će Putin još jednom ponoviti Erdoganu, koji se, očito, pogubio ovih dana. Možda ga pita, kao svojevremeno Dejvida Kamerona:

- Jel to ta tvoja naoružana opozicija, kolega Redžep? - pokazujući mu snimke njegovih vojnika s „izleta“ u Idlibu.