DOGAĐA SE, PADA PRESUDA Slučaj "Aja Sofija" doveo Tursku u veliko razmatranje!

Turski sud u četvrtak je razmotrio slučaj usmeren na pretvaranje muzeja Aja Sofija u Istanbulu u džamiju i izreći će presudu u roku od 15 dana.

Aja Sofija
Aja Sofija, Foto: AP

Predsednik Redžep Tajip Erdogan predložio je obnavljanje statusa džamije UNESCO svetske baštine, građevine u srcu hrišćanske vizantijske i muslimanske osmanske imperije, a danas je jedna od najposećenijih spomenika Turske.

Sudski spor osporava zakonitost odluke 1934. godine u ranim danima moderne sekularne turske države pod Mustafom Kemalom Ataturkom, da se ogromna zgrada iz šestog veka - na turskom jeziku poznata kao Aja Sofija - pretvara iz džamije u muzej.

- Mislimo da će oni (sud) videti da je Aja Sofija muzej 86 godina povredio i ožaloštio turski narod - rekao je novinarima nakon kratkog saslušanja Selami Karaman, advokat udruženja koje je pokrenulo slučaj.

Aja Sofija
Aja Sofija, Foto: AP

- Ova džamija ... bila je lično vlasništvo sultana Mehmeta Osvajača - rekao je on, pomenuvši osmanlijskog vođu koji je 1453. godine zarobio grad, tada poznat kao Carigrad, i pretvorio već 900 godina staru vizantijsku crkvu u džamiju.

Osmanlije su izgradile minarete uz ogromnu kupolastu strukturu, dok su unutra dodavali ogromne kaligrafske ploče sa arapskim imenima ranih muslimanskih kalifa, uz drevnu hrišćansku ikonografiju spomenika.

Ekumenski patrijarh Bartolomej, duhovni poglavar oko 300 miliona pravoslavnih hrišćana širom sveta i sa sedištem u Istanbulu, rekao je da će ga pretvaranje u džamiju razočarati hrišćane i "razbiti" Istok i Zapad.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi