Voevoda
screenshoot/Youtube
Voevoda

screenshoot/Youtube

Aleksej Voevoda, Foto: screenshoot/Youtube

On je olimpijski šampion u bobu. Odlikovao ga je i Putin. On je svetski šampion u obaranju ruku. On je čovek kojem je Olimpijski komitet doživotno zabranio da se učestvuje na olimpijskim igrama. On je postao vegetarijanac. On je političar i verni Putinov sledbenik. On je jedan od najjačih ljudi na planeti. On je hodajuća legenda.

Alekseja Voevodu mnogi znaju kao desetostrukog svetskog šampiona u obaranju ruku. Njegova najveća pobeda bila je ona nad nenadmašnim šampionom Džonom Brzenkom, legendom i golijatom ovog sporta za najsnažnije ljude sveta, na Zloti kupu u Bugarskoj 2004. godine. Ova pobeda ovekovečena je i u dokumentarcu "Pulling John", koji govori o njegovim specijalnim pripremama za ovaj događaj u Rusiji.

Postao je vegetarijanac, verovatno jedini među profesionalnim obaračima ruku. Ovu odluku je svojevremeno obrazložio na sledeći način:

PROČITAJTE JOŠ:

- Postao sam vegetarijanac iz nekoliko razloga, a mnogi od njih su naučno dokazani. Ali, bilo je tu i etičkih razloga - volim žive, srećne životinje. Vegetarijanstvo ima mnogo prednosti. Prvo, više ne jedem meso životinja koje su stradale u patnji i bolu, a bile su nemoćne da se odbrane. Drugo, telo mi je postalo lakše, mogu čak reći "čistije". Treće, u poslu kojim se bavim, fleksibilnost i elastičnost tela su jako važne, a ja sam povećao obe komponente. I četvrto, više nikad ne patim od prehlada i gripa - ispričao je Voevoda.

Aleksej je 2006. u Torinu osvojio srebrnu medalju u bobu četvorosedu, a dve godine kasnije bronzu na Svetskom prvenstvu u Altenbergu u bobu dvosedu. Bronzu je ponovio 2010. u Vankuveru za dvosed, da bi se četiri godine kasnije u Sočiju konačno domogao olimpijskog zlata, odnosno dva - u dvosedu i četvorosedu. Kasnije je utvrđeno da je, navodno, bio dopingovan, pa ga je Olimpijski komitet doživotno udaljio iz sporta.

Nakon izbora u Rusiji 2016. godine, Voevoda je postao poslanik Putinove Ujedinjene Rusije, a takođe je i član komiteta ruske Dume za ekologiju i zaštitu životne sredine.