Beč
Printscreen
Beč

Printscreen

Beč, Foto: Printscreen

 

Slobodarska partija (FPO), kojoj pripada ministar unutrašnjih poslova Herbert Kikl, najavila je povlačenje svih svojih članova u vladi.

Najav je usledila nakon večerašnje najave austrijskog kancelara Sebastijana Kurca da će predsedniku Austrije Aleksanderu van der Belenu predložiti smenu ministra unutrašnjih poslova Kikla.

DODIK RASKRINKAO ŠTRAHEOVE DUŠMANE Prošlo je dve godine, zbog OVOG je očigledno da je sve nameštaljka

Kao što je ranije najavljivano da će, ako Kurc bude smenio Kikla svi ministri iz FPO podneti ostavku, to je večeras potvrđeno iz stranke.

Podsetimo, austrijski kancelar Sebastijan Kurc najavio je večeras da će predsedniku Austrije Aleksanderu van der Belenu predložiti da razreši ministra unutrašnjih poslova Herberta Kikla.

AUSTRIJU I DALJE DRMA AFERA ŠTRAHE Slobodarska partija dobila novog lidera, pljusak smena posle EU izbora

Kurc je u subotu uveče predsedniku predložio da raspiše prevremene parlamentarne izbore, a nakon afere s vicekancelarom i liderom FPO Hajncom Kristijanom Štraheom, koji je, kako se vidi na javno objavljenom snimku, nudio jednoj Ruskinji državne poslove za finansijsku podršku njegovoj stranci.

"KURC JE IMAO ORGIJE U NARKOMANSKOM LEGLU" Objavljeno još 6 sati skandaloznog snimka, ovo je Štraheu DOŠLO GLAVE: Imam snimke sa maloletnom crnkinjom!

Premijer je najavio u više navrata da Kikl, koji je takođe član FPO, a u vreme kada je snimljen video materijal bio je generalni sekretar "slobodaraca", ne može da vodi istragu u ovom slučaju.

Beč

Printscreen

Beč, Foto: Printscreen

 

FPO je odbila da se Kikl povuče s mesta ministra unutrašnjih poslova i najavila da će svi članovi vlade iz te stranke u slučaju njegove smene dati ostavku.

Hajnc-Kristijan Štrahe

EPA/Florian Wieser

Hajnc-Kristijan Štrahe, Foto: EPA/Florian Wieser

 

 

S tim u vezi austrijski premijer je rekao da će, ako ministri iz FPO napuste vladu, njihove funkcije biti popunjene ekspertima i visokim državnim službenicima.

Kurc je na konferenciji za štampu nakon razgovora sa novim šefom FPO Norbertom Hoferom rekao da je rekonstrukcija vlade jedino ispravna i da samo ona može garantovati stabilnost zemlje.

Ukazao je da je "Ibica skandal" naneo veliku štetu ugledu zemlje.

Kurc je rekao i da bi smatrao ispravnim da je sam Kikl ponudio ostavku kako bi omogućio detaljnu istragu mogućeg ilegalnog partijskog finansiranja.

On je ponovio da FPO nikako da shvati dimenziju skandala koja je pogodila tu stranku, a time i vladu.

Takva vlada, primetio je, treba da vodi Austriju do prevremenih izbora, koji će se biti održani u septembru.