UKINUT IMUNITET OPOZICIONOM LIDERU VENECUELE Sledi hapšenje Huana Gvaida zbog uzurpiranja vlasti

Poslanici su odlučili da ukinu poslanički imunitet lideru opozicije

Huan Gvaido
Huan Gvaido, Foto: EPA/Leonardo Munoz

Ustavotvorna skupština Venecuele odobrila je meru koja dozvoljava suđenje čelniku opozicije Huanu Gvaidu, što se tumači kao korak ka njegovom hapšenju.

Huan Gvaido, lider opozicije, u januaru se pozvao na ustav zemlje i preuzeo funkciju predsednika države nakon što je proglasio ponovni izbor predsednika Nikolasa Madura 2018. godine prevarom.

 

Sjedinjene Američke Države i većina drugih zapadnih zemalja priznaje Gvaida kao legitimnog vođu Venecuele i ne priznaju odluke koje donosi vlada Nikolasa Madura, zakonitog predsednika.

Odluka Ustavotvorne skupštine je bila neophodna kako bi Vrhovni sud nastavio sa suđenjem Gvaidu, jer kao poslanik ima parlamentarni imunitet koji mu ograničava suđenje za razliku od prosečnih građana.

Huan Gvaido, Venecuela
Huan Gvaido, Venecuela, Foto: EPA/Rayner Pea

- Ovo formalno odobrava nastavak suđenja Gvaidu - rekao je šef skupštine Diosdado Kabelo, koji je i potpredsednik Socijalističke partije.

Huan Gvaido je u ponedeljak rekao novinarima da Skupština nije pravno sposobna da mu ukine imunitet. Opozicija smatra da je delovanje Ustavotvorne skupštine nezakonito.

 

- Znate kako se ponaša režim - ovo više nije samo progonstvo, već inkvizicija - rekao je Gvaido.

Zakoniti predsednik Nikolas Maduro je rekao da Gvaido treba da se "suoči sa pravdom" i nazvao ga džakom za udaranje Sjedinjenih Američkih Država.

 

Međunarodni huškači Gvaida, uglavnom administracija Donalda Trampa, upozorili su venecuelanske vlasti da ga ne diraju i zapretili strožim sankcijama protiv Madurove administracije.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi