Donald Tramp
Shutterstock
Donald Tramp

Shutterstock

Donald Tramp, Foto: Shutterstock

Američki predsednik Donald Tramp dao je 30 dana Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) da donese „krupna suštinska poboljšanja“ ili da se suoči sa stalnim odbranama i mogućim povlačenjem od strane SAD. Do ultimatuma je došlo u otvorenom pismu, u kojem je SZO optužio da se klanja Kini zbog njenog odgovora na epidemiju Covid-19. Peking je optužio SAD za pokušaj klevete.

Donald Tramp

Shutterstock

Donald Tramp, Foto: Shutterstock

Pismo je „ispunjeno frazama sugestija, maibi i potencijala i pokušava da zavede javnost ovom metodom, da postigne cilj smetanja i klevete naporima Kine u sprečavanju epidemije i da prebaci odgovornost sa svoje nesposobnosti u rukovanju epidemijom", rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Žao Liđian novinarima tokom redovnog brifinga u utorak.

Najviši zvaničnici u Trampovoj administraciji zagovaraju teoriju da je koronavirusna pandemija krenula iz virološke laboratorije u Vuhanu, gradu u kojem je epidemija prvo otkrivena. Iako je državni sekretar Majk Pompeo rekao da postoje „obilni dokazi“ u prilog tvrdnji, javnost tek treba da vidi bilo kakav neposredan dokaz.

Vašington takođe tvrdi da je Peking namerno podneo izveštaj o težini infekcije i da je SZO trebalo da to prikrije, dozvoljavajući da se virus proširi po celom svetu. Bolest je najteže pogodila SAD među svetskim nacijama, a broj smrtnih slučajeva ove sedmice porastao je iznad 90.000. Kritičari predsednika Trampa optužili su ga da je suzbio odgovor vlade na epidemiju.

Si Đinping

Tanjug/AP

Si Đinping, Foto: Tanjug/AP